Miting Diaspora. Câteva mii de persoane la protestele antiguvernamentale din Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Bistriţa UPDATE

Manifestaţii la care participă mii de protestatari au loc vineri seara, în jurul orei 19,00, în unele oraşe din ţară cum ar fi Sibiu, Braşov, Iaşi şi Bistriţa.

RomaniaTV.net
10 aug. 2018, 16:56
Miting Diaspora. Câteva mii de persoane la protestele antiguvernamentale din Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Bistriţa UPDATE

UPDATE- Manifestaţiile de protest desfăşurate vineri seara în marile oraşe din ţară s-au încheiat, în jurul orei 23,00, fără a fi semnalate incidente majore, de genul violenţelor de la mitingul desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală.

* Aproximativ 8.000 de oameni au protestat la Sibiu timp de patru ore, cerând demisia Guvernului, acesta fiind un miting autorizat care s-a prelungit cu o oră peste aprobarea dată de Primărie.

Protestarii au mărşăluit timp de trei ore pe principalele bulevarde din oraş, cu steaguri şi vuvuzele, după care s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, faţă de care şi-au arătat solidaritatea. Deşi trebuia să se termine la ora 22,00 în Piaţa Unirii, mitingul Diaspora s-a finalizat la ora 23,00 în faţa sediului PSD, care a fost păzit de jandarmi. Timp de o oră, câteva mii de protestari au cerut demisia lui Liviu Dragnea şi a Guvernului. În faţa sediului PSD a fost depusă şi o coroană mortuară de către cei prezenţi la miting.

Protestul Diaspora va continua sâmbătă seara, în intervalul 19,00 – 22,00 la Sibiu, fiind aprobat de Primărie.

* Mitingul antiguvernamental şi de susţinere a protestului Diasporei la care au participat peste cinci mii de timişoreni s-a încheiat fără incidente, cu promisiunea ca manifestările să continue sâmbătă seara.

Început în Piaţa Victoriei/Operei, protestul a continuat cu un marş, pe un traseu ce a cuprins mai multe artere pietonale şi rutiere spre strada Mărăşti – Spitalul Militar – strada Gheorghe Lazăr – Calea Circumvalaţiunii – Piaţa Consiliul Europei – Piaţa Unirii – Piaţa Operei. Coloana miilor de manifestanţi a blocat două benzi ale unui sens de circulaţie ale arterelor rutiere pe unde au trecut, iar echipajele de poliţie şi de jandarmi au însoţit coloana.

„Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”, „Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”, „România, trezeşte-te!”, „PSD ciuma roşie!”, „Justiţie, nu corupţie”, „Demisia”, „Bucureşti, luptă Bucureşti!”, „Diaspora!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Dragnea, la mulţi ani, cu executare!”, „Nu cedăm!”, „Olimpicii emigrează, analfabeţii guvernează!”, au scandat protestatarii în timpul marşului.

La miting au participat alături de timişoreni şi mulţi români plecaţi la muncă în străinătate, care au revenit în ţară pentru acest miting.

Protestatarii au desfăşurat steaguri tricolore, au intonat Imnul de stat şi au sunat în vuvuzele pe parcursul marşului. Mitingul a fost organizat de Timişoara Civică, iar la ora 23,00, când a fost declarat încheiat oficial, în Piaţa Operei mai erau circa 2.000 de persoane.

* Aproximativ 10.000 de persoane au luat parte vineri seara la marşul de protest organizat împotriva actualei guvernări, printre ei fiind şi femei cu copii în braţe sau în landouri, tineri şi bătrâni.

După ce mai bine de o oră au mărşăluit pe arterele importante din centrul Iaşului, o parte dintre manifestanţi au revenit în Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile oraşului de pe şapte coline. Aici, manifestanţii au fluturat drapelul naţional, au cântat imnul naţional şi au aprins lanternele telefoanelor, şi-au continuat să scandeze împotriva PSD.

UPDATE. După acest moment, manifestanţii au început să se disperseze, iar după ora 23,00 în Piaţa Unirii au rămas doar câteva persoane. Protestul a fost lipsit de incidente.

* Mitingul de solidarizare cu protestul diasporei din Bucureşti s-a încheiat la Cluj-Napoca, dupa ce coloana de manifestanţi s-a reîntors în Piaţa Unirii, în centrul oraşului. Manifestanţii au început să se adune în piaţă în jurul orei 19,00, iar după un marş de peste două ore prin oraş s-au reîntors în centru.

Numărul participanţilor la protest a atins cifra de 10.000 la momentul de vârf al serii.

Oamenii au scandat ore în şir mesaje anti- guvernamentale precum „Uniţi salvăm toată România”, „Justiţie, nu corupţie”, „Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi”, „PSD, ciuma roşie”, „Noi nu suntem o naţie de hoţi”, „Jos guvernul!”. Pe durata protestului nu au fost semnalate violenţe sau alte incidente majore.

* Peste 4000 de braşoveni au protestat vineri, în stradă, acţiunea de protest începută în faţa Prefecturii a continuat în Piaţa Sfatului şi pe mai multe bulevarde ale oraşului. Numărul participanţilor la protest a crescut de la o oră la alta, astfel că în momentul de vârf al protestului peste 4000 de persoane s-au aflat în stradă.

Oamenii au început să se adune în faţa Prefecturii de la ora 18.00, apoi după o oră s-au deplasat pe strada Republicii, în Piaţa Sfatului. Timp de o jumătate de oră protestatarii au scandat în faţa sediului PSD din Piaţa Sfatului lozinci cum ar fi „Demisia”, ”PSD-ciuma roşie”, ”Hoţii”, ”Fără penali la guvernare”. Ei au cântat Deşteaptă-te române, timp în care au desfăşurat steagul UE.

În jurul orei 20,00, coloana de manifestanţi a părăsit Piaţa Sfatului deplasându-se spre Gara Braşov, un traseu de câţiva kilometri. Tot timpul manifestanţii au scandat lozinci anti-PSD şi împotriva guvernului, cerând demisia actualei puteri.

Circulaţia mijloacelor de transport în comun şi a celorlalte autovehicule aflate în trafic a fost perturbată în timpul deplasării coloanei de manifestanţi. Protestul s-a încheiat în Piaţa Sfatului, în jurul orei 23, 30, unde manifestanţii au revenit după mai bine de trei ore, timp în care au mărşăluit pe mai multe bulevarde ale oraşului. Nu au fost incidente în timpul desfăşurării protestului.

UPDATE. Peste 8.000 de persoane participă vineri seara, după ora 20,30, la protestul antiguvernamental din municipiul Sibiu, participare de ordinul miilor fiind şi la acţiunile similare din Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi, în timp ce în Braşov, Oradea, Bistriţa, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare sunt în desfăşurare manifestaţii cu sute de participanţi.

* Peste 8.000 de protestatari din tot judeţul şi veniţi din străinătate participă vineri seara, la mitingul de solidariate cu acţiunea de protest iniţiată din diaspora, parcurgând un traseu de câţiva kilometri pe jos prin centrul şi cartierele municipiului Sibiu.

Coloana de manifestanţi a pornit din Piaţa Unirii din centrul municipiului reşedinţă şi a continuat să mărşăluiască pe principalele bulevarde. Protestarii anti-PSD cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Majoritatea celor prezenţi poartă steaguri şi au vuvuzele.

Până la această oră nu au fost înregistrate incidente la mitingul din Sibiu.

Cei prezenţi la miting intenţionează să treacă prin faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea.

Acest protest este utorizat de Primărie. Mitinguri similare au fost autorizate şi sâmbătă şi duminică la Sibiu.

* Peste 2.000 de manifestanţi susţin în Piaţa Operei /Victoriei din Timişoara protestul Diasporei din Capitală, ei cerând o justiţie independentă şi demisia Guvernului PSD+ALDE.

Protestatarii au drapele tricolore, vuvuzele şi scandează lozinci anti PSD şi antiguvernamentale: „PSD ciuma roşie!”, „Justiţie, nu corupţie”, „Demisia”, „Bucureşti!”, „Diaspora!”, „DNA să vină să vă ia!”.

„Mint acum că vor mări pensiile, dar nu vă lăsaţi păcăliţi! Sunt minciuni, aşa cum au minţit şi în privinţa numărului de parlamentari care nu a fost redus la 300, ci este dublu pentru baronii lor locali. (…). Diaspora vrea normalitate, vrea o ţară normală. Vor să desfiinţeze DNA pentru că ar exista un stat paralel. Unde este statul paralel? Suntem noi statul paralel? Ministrul Justiţiei a inventat o nouă lege, şi-au bătut joc de instituţiile statului unde şi-au pus oamenii în funcţiile-cheie”, a spus unul dintre vorbitorii la portavoce.

* Peste 5.000 de protestatari din Cluj-Napoca au pornit în marş pe străzile din oraş, către cartierul Mărăşti. Coloana de manifestanţi, al căror număr a ajuns la aproximativ 5.000, a ocupat tot Bulevardul Eroilor, inclusiv carosabilul, circulaţia auto fiind blocată.

Manifestanţii strigă scandări împotriva partidelor şi liderilor din coaliţia guvernamentală, cerând şi demisia premierului şi a membrilor Guvernului. Scandările sunt însoţite de fluierături şi sunete de vuvuzele.

* Peste 2.500 de persoane se află în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a-şi arăta susţinerea faţă de mitingul diasporei organizat în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Înfăşuraţi în drapelul naţional sau fluturând steagurile UE şi SUA, căţăraţi pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii sau pur şi simplu stând cu familiile şi prietenii, manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva coaliţiei aflate la guvernare. Cu toţii cer demisia guvernului.

„Lucrez în Germania şi am venit aici pentru a mă alatura celor nemulţumiţi. E nevoie de o schimbare”, a declarat unul dintre protestatari.

Un altul, stabilit în Regatul Unit al Marii Britanii, a declarat că a urmărit ceea ce se întâmplă în România: „Dacă românii nu îşi doresc şi nu pot schimba nimic în bine în ţara noastră, atunci poate noi, cei aflaţi peste hotare, încercăm să dăm un impuls în direcţia democraţiei şi a statului de drept”.

După mai bine de o oră şi jumătate în care au manifestat în Piaţa Unirii, protestatarii au plecat în marş pe străzile din centrul oraşului.

* Peste 1.000 de protestatari, care s-au strâns vineri seară pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa la un miting de susţinere a acţiunilor revendicative ale diasporei din Piaţa Victoriei, au pornit la ora 20,00 într-un marş de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Constanţa, către sediul PSD.

Coloana de protestatari manifestează paşnic, fără provocări la adresa forţelor de ordine care-i însoţesc. Oameni poartă pancarte cu mesajele revendicative: „Opriţi exodul”, „Două fire, două paie, Dragnea du-te la pârnaie” sau „Demisia! Anticipate!” şi strigă lozinci împotriva partidelor din coaliţia de guvernare. Alături de manifestanţii constănţeni şi-au semnalat participarea şi câţiva turişti care îşi petrec concediul pe litoral.

Manifestaţii de dimensiuni mai reduse sunt în desfăşurare vineri seara şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Braşov, Oradea, Galaţi, Bistriţa, Oradea, Târgu Mureş, Craiova, Satu Mare sau Piatra Neamţ.

Peste 2.000 de oameni s-au strâns vineri seara, în Piaţa Unirii din Sibiu, la mitingul Diasporei, majoritatea fiind cu steaguri şi vuvuzele. „PSD, ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Dragnea!” sunt doar câteva din scandările care se aud la Sibiu. Acest miting este autorizat de Primărie să aibă loc până la ora 22,00.

În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca erau adunaţi după ora 19,00 în jur de 1.000 de protestatari. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului.

Peste 300 de ieşeni erau prezenţi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Ei spun că s-au solidarizat cu manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Victoriei, şi scandează lozinci antiguvernamentale, transmite Agerpres.

Citeşte şi: PROTEST DIASPORA. Zeci de persoane au avut nevoie de ajutor medical în urma violenţelor din Piaţa Victoriei. Apelul jandarmilor

La Braşov peste 200 de persoane protestează vineri, în faţa Prefecturii, începând cu ora 18.00, împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului. Protestatarii poartă steaguri tricolore şi fluieră din vuvuzele. Ei scandează ”PSD-ciuma roşie”, ”Demisia”, ”Demisia”, ”Uniţi, salvăm toată România”, ”Fără penali la guvernare şi în funcţii publice”. Protestul se desfăşoară fără incidente.

Aproximativ 200 de persoane erau adunate, după ora 19,00, în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa, la o manifestaţie de protest împotriva coaliţiei de guvernare şi de solidaritate cu mitingul diasporei din Capitală. Protestatarii agită steaguri tricolore şi folosesc vuvuzele şi portavoci pentru a se face auziţi.

Circa 500 de persoane s-au adunat la protestul antiguvernamental din Timişoara, în jurul orei 19,30. Oamenii flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene şi scandează lozinci împotriva PSD şi Guvernului.

În jur de 500 de persoane erau prezente după ora 19,30 şi în centrul municipiului Baia Mare la mitingul de protest împotriva Guvernului şi al coaliţiei majoritare, însă numărul este în creştere pentru că sunt protestari care continuă să vină în zona de desfăşurare a manifestaţiei.


loading...