Mitingul maghiarilor pentru Ţinutului Secuiesc: Printre participanţi se numără italieni şi thailandezi

Publicat: Duminică, 27 Octombrie 2013 08:39 // Actualizat: Duminică, 27 Octombrie 2013 12:24 // Sursa: romaniatv.net

Un miting pentru autonomie teritorială, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), va avea loc duminică, în judeţul Covasna, pe DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu. Artera va fi blocată parţial, iar pentru fluidizarea circulaţiei Poliţia le sugerează şoferilor să folosească cinci rute ocolitoare.

Mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au început să sosească, duminică, în judeţul Covasna, pentru a participa la "Marele marş al secuilor", manifestare ce se va desfăşura pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu.

Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Mureş sau Braşov, dar şi din Ungaria şi diferite localităţi covăsnene au sosit, duminică dimineaţă, în locaţiile situate de-a lungul DN11, între comunele Chichiş şi Breţcu, porţiune pe care se va desfăşura marşul, potrivit Mediafax.

Potrivit organizatorilor, maghiari din toată Transilvania ajung în judeţul Covasna cu sute de autobuze şi maşini personale, poliţiştii asigurând fluidizarea traficului.

Reprezentanţii Uniunii Mondiale a Maghiarilor au venit din Ungaria cu două autobuze, având asupra lor steaguri de mari dimensiuni ale catalanilor, bascilor, şi cel secuiesc, fiecare steag având cinci metri lungime şi trei metri lăţime.

Printre participanţi se numără şi câţiva italieni şi thailandezi, care poartă asupra lor cocarde secuieşti.

Participanţii au asupra lor pancarde în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Manifestaţia se va desfăşura între orele 11 şi 15 în 11 localităţi aflate de-a lungul DN 11. Protestatarii intenţionează să formeze un lanţ viu începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri, prin urmare vor bloca o bandă de circulaţie.

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna recomandă şoferilor care circulă pe acest tronson să conducă cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. De asemenea, le sugerează să evite pe cât posibil drumul în intervalul menţionat şi să opteze pentru alte rute ocolitoare, respectiv DN 10 Prejmer-Întorsura Buzăului, DN 12 şi DN 13E Sfântu Gheorghe-Covasna, DJ 121 Covasna-Târgu Secuiesc, DJ 114 Târgu Secuiesc-Poian-Lemnia şi DN 11B Târgu Secuiesc-Sânzieni. În perioada desfăşurării protestului, între localităţile Chichiş şi Breţcu este interzisă circulaţia căruţelor şi a altor vehicule cu tracţiune animală.

Mitingul este autorizat de primăriile localităţilor pe raza cărora se va desfăşura, precum şi de Poliţia Rutieră şi Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Organizatorii estimează participarea a circa 150.000 de maghiari care în acest fel îşi vor manifesta opoziţia faţă de proiectul de reorganizare administrativă a României şi îşi vor exprima susţinerea pentru autonomia teritorială a "Ţinutului secuiesc", respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

La miting vor lua parte nu doar localnici, ci şi mii de alţi maghiari din ţară şi din străinătate care susţin dezideratul autonomiei teritoriale a "Ţinutului secuiesc".

Pentru acest miting, UDMR Covasna a comandat peste 3.000 de steaguri secuieşti de diverse dimensiuni, printre care şi patru de 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi desfăşurate pe traseu, în localităţile Chichiş, Reci, Târgu Secuiesc şi Breţcu. De asemenea, a confecţionat 200 de pancarte cu mesaje autonomiste în limbile română şi engleză.

Citeşte şi Johannis, despre Ţinutul Secuiesc: Nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit virală pe internet astăzi. Ce i-a cerut elevul învățătoarei a lăsat-o fără cuvinte
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit...
27 oct 17:13
Votează email 0 email
...comunicatului, două persoane au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a unor probleme de sănătate. Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat că cifrele finale arată că circa 120.000 de persoane au participat la “Marele marş al...
27 oct 14:52
Răspunde | Votează email 2 email
Moromete
Autonomie pentru 500 de secui ? La ultimul recesamant doar 500 sau declarat secui , le-o fi rusine sa se declare secui ? Daca Romanie e si tara lor, de ce vedem niciun drapel al Romaniei la acest mars ?
Un lucru e clar de maine nu mai cumpar niciun produs/serviciu cu marca HUUUU si ni ci provenit de la secui maghiarizati , oricum in scoli sunt invatati sa urasca romanii ;
27 oct 13:15
Răspunde | Votează email 1 email
cosmin
cat trebuie sa platim pentru transport ,sa isi faca in ungaria tinut
27 oct 12:47
Răspunde | Votează email 2 email
belamy
reparati locomotiva....atasati-i 18 bow-vagon si incarcati-i pe mitingisti. transportul si descarcarea la granita o vom suporta noi, romanii.
27 oct 09:01
... Un miting pentru autonomie teritorială, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), va...
27 oct 08:45
...duminică, în judeţul Covasna, pe DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu. Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H