Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat. Călugărul a revenit în altar înainte de Crăciun

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstitrea Vlădiceni, din județul Iași, a fost iertat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei chiar înainte de Crăciun. Mitropolia a ridicat toate sancțiunile și a încheiat cercetările în scandalul de agresiune în care a fost implicat preotul, iar în cele din urmă acesta a revenit în altar.

29 dec. 2022, 15:01
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat. Călugărul a revenit în altar înainte de Crăciun
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost iertat de mai marii săi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, chiar înainte de Crăciun și i-au permis duhovnicului să slujească din nou în altar.

Citește și Părintele Calistrat Chifan, despre întâlnirea cu diavolul: „Era un om cam de vreun metru, mititel, negru, cu pălărie pe cap”

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au finalizat ancheta deschisă în urma scandalului de agresiune în care a fost implicat părintele Calistrat și a decis să ridice toate sancțiunile chiar înainte de Crăciun.

Astfel, în urma acestei decizii părintele Calistrat a revenit în altar pentru a oficia slujbele specifice acestei mari sărbători, dar și pentru a le predica credincioșilor cuvântul Domnului.

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Iaşilor a mai spus că cele două femei care l-au acuzat pe părintele Calistrat de agresiune au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care s-au ocupat de acest caz, dar au refuzat să vină.

Vă reamintim că Poliția și Arhiepiscopia Iași au deschis două anchete după ce în presă au apărut mai multe imagini în care părintele Calistrat lovește două femei.

În imagini se vede cum preotul îi aplică uneia dintre femei o lovitură atât de puternică încât aceasta se dezechilibrează și cade din picioare. În apărarea sa, călugărul a spus că incidentul nu e mare lucru și le-a acuzat pe femei de isterie.

„Mare problemă nu s-a întâmplat. Unu. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui”, a declarat Părintele Calistrat la BZI.

Citește și Părintele Calistrat, prima reacţie după ce a fost acuzat că a agresat enoriaşe: „Nişte isterice! Eu le-am zis, călugării nu se însoară, nu fac copii, să se ducă, că mai sunt bărbați în oraș.