Mitt Romney îl acuză pe Barack Obama de scurgeri de informaţii confidenţiale

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, i-a atacat marţi pe preşedintele Barack Obama şi pe cei din anturajul său, considerându-i responsabili de scurgeri de informaţii confidenţiale către presă.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 17:51
Mitt Romney îl acuză pe Barack Obama de scurgeri de informaţii confidenţiale

„După ce au fost transmise jurnaliştilor detalii ale operaţiunii secrete împotriva lui Osama bin Laden, secretarul Apărării, RobertGates, a mers în aripa de Vest a Casei Albe şi i-a spus echipei Obama să «tacă»”, a afirmat Mitt Romney, într-un discurs susţinut marţi, la Reno, în faţa asociaţiei Veteranilor de Război (VFW).

Era în joc viaţa militarilor americani. Dar, în mod surprinzător, Administraţia nu şi-a schimbat metodele. Au existat scurgeri de informaţii şi referitor la alte operaţiuni secrete”, a adăugat Romney.

Candidatul republican a subliniat că unii democraţi, printre care şi preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului, Dianne Feinstein, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste scurgeri de informaţii.

Mitt Romney a citat o declaraţie a lui Feinstein, care ar fi spus: „În opinia mea, Casa Albă ar trebui să înţeleagă că unele dintre aceste informaţii provin din interior”.

Marţi însă, Feinstein a reacţionat exprimându-şi regretul că afirmaţiile sale „au fost folosite pentru a-l ataca pe preşedintele Obama”. Ea s-a declarat dezamăgită de declaraţia lui Mitt Romney şi a dat asigurări că Obama este „îngrijorat” de aceste scurgeri de informaţii.

În discursul său, candidatul republican a calificat drept „demn de dispreţ” faptul de a transmite informaţii secrete presei. „Este o trădare a interesului nostru naţional. Acest lucru ne pune în pericol personalul aflat pe teren”, a declarat acesta, cerând o „anchetă rapidă” şi cerând preşedintelui să dea socoteală în acest sens.

Mitt Romney a promis că, dacă va fi ales, Casa Albă nu va difuza informaţii confidenţiale pentru a-şi crea „avantaje politice”.

Departamentul Justiţiei a deschis două anchete penale luna trecută în urma unui scandal în Congres, provocat de scurgeri de informaţii considerate confidenţiale. Membri ai Congresului au criticat divulgarea către New York Times a unor informaţii potrivit cărora, Barack Obama ar fi responsabil pentru intensificarea atacurilor informatice împotriva programului nuclear iranian, după descoperirea în 2010 a virusului Stuxnet. Alte scurgeri de informaţii au fost legate de atacuri cu avioane fără pilot în Yemen şi Cornul Africii.

Purtătorul de cuvânt al lui Obama mai afirmat că „autorii articolelor din New York Times au precizat că nu Casa Albă este sursa articolelor” lor.