Mitul „ochelarilor de bere”, spulberat. Persoanele care consumă alcool nu îi văd pe alţii mai frumoşi, ci altul este efectul

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Stanford Prevention Research Center din Palo Alto, California, publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, a dezminţit mitul efectului "ochelarilor de bere”, adică fenomenul conform căruia alcoolul îi face pe oamenii care sunt priviţi mai atrăgători decât sunt în realitate.

01 sept. 2023, 10:40
Mitul „ochelarilor de bere”, spulberat. Persoanele care consumă alcool nu îi văd pe alţii mai frumoşi, ci altul este efectul

Contrar credinţei comune, foarte răspândită, se pare că consumul de alcool nu are nicio influenţă asupra percepţiei cuiva despre atractivitate. Studiul a implicat 18 perechi de prieteni bărbaţi, toţi în vârstă de 20 de ani, care au evaluat atractivitatea persoanelor prezentate în fotografii şi în videoclipuri.

Participanţilor li s-a spus că ar putea avea ocazia să interacţioneze cu unul dintre aceşti oameni într-un experiment viitor. Rezultatele au arătat că intoxicaţia cu alcool nu a avut niciun efect asupra părerii participanţilor despre atractivitatea altor persoane.

În esenţă, se pare că alcoolul nu poate afecta direct percepţia vizuală, ci mai degrabă creşte încrederea în interacţiunile sociale. Acest lucru ar putea explica ideea comună de „ochelari de bere”, atribuind în schimb efectul alcoolului care sporeşte încrederea pe care i-o oferă, făcându-i pe oameni să-şi dorească mai mult să interacţioneze.

Autorii sugerează că această descoperire ar putea avea implicaţii importante pentru terapeuţi şi pacienţi, ajutând oamenii să înţeleagă modul în care motivaţiile sociale se pot schimba în moduri potenţial dăunătoare pe termen lung, atunci când se consumă alcool.

Citeşte şi: Furtul care a scârbit o ţară întreagă. Un defibrilator gratuit amplasat în centrul Brașovului a fost furat. Daţi mai departe pentru prinderea hoţului