Mituri despre margarină: Când şi de ce îngraşă

De-a lungul timpului, s-au spus multe despre margarină, însă câte dintre acestea sunt adevărate? Unii spun că este făcută din petrol şi că are o compoziţie similară cu plasticul sau că margarina are grăsimi parţial hidrogenate şi creşte riscul în cazul anumitor boli.

18 nov. 2014, 10:23
Mituri despre margarină: Când şi de ce îngraşă

Unul dintre specialisti, dr. Corina Zugravu, medic primar in nutritie si igiena alimentara, explica si demonteaza unele dintre cele mai frecvente mituri despre acest produs.

1. Este facuta din petrol – Fals

Margarina de noua generatie este un amestec de uleiuri vegetale – de in, de rapita, de floarea soarelui – cu putina grasime de palmier si cu apa. Pentru prepararea ei se folosesc uleiuri rafinate, de calitate superioara. Aceste uleiuri, care sunt surse naturale de grasimi nesaturate si esentiale, reprezinta ingredientele principale. Datorita lor, ea contine Omega 3 si Omega 6 – acele grasimi care ajuta in lupta impotriva colesterolului.

Citeşte şi Unt sau margarină? Vezi care este alegerea corectă

2. Contine grasimi partial hidrogenate si creste colesterolul – Fals

Atunci cand a fost creata, margarina era obtinuta dintr-un singur tip de ulei vegetal care, pentru a capata o consistenta solida, era supus procesului de hidrogenare. De 15 ani, acest proces a fost schimbat, iar azi nu se mai face prin hidrogenare, ci prin amestec la rece a uleiurilor vegetale cu apa si cu putina grasime de palmier. Renuntandu-se la procesul de hidrogenare, ea nu mai contine grasimi trans, care cresc nivelul colesterolului din sange.

„Margarina soft, adica tartinabila, de generatie noua este un produs cu un profil nutritional bun, fiind una din sursele cele mai importante si la indemana de Omega 3 si 6. De altfel, organizatii de sanatate prestigioase la nivel international, dar si organizatii nationale recomanda consumul de margarina, ca parte a unui meniu echilibrat”, explica dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara.
 
Citeste mai mult pe feminis.ro