Mituri despre sănătatea orală: Ce este adevărat şi ce nu

De ce mă dor dinții dacă nu am carii, apa de gură este soluția eficientă în caz de respirație urât mirositoare, cancerul oral apare doar la fumători? Medicul stomatolog ne spune care dintre acestea sunt mituri și care nu.

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 10:00
Mituri despre sănătatea orală: Ce este adevărat şi ce nu

Multe dintre lucrurile pe care le știm despre sănătatea orală sunt adevărate, în timp ce alte nu. Medicul stomatolog Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert ne spune care sunt de fapt mituri.

Periajul dentar, doar de două ori pe zi

Periuța dentară, oricât de perfomantă ar fi, nu reușește să pătrundă în spațiile interdentare. „Cel mai frecvent cariile apar între dinți și îi erodează încet-încet fără a fi vizibile. Ața dentară folosită zilnic este singura care poate îndepărta placa bacteriană dintre dinți, împiedicând apariția cariilor, tartrului și gingivitei/parodontozei”, explică specialistul ortodont.

Totul este bine dacă nu mă dor dinții și gingiile

Când apare durerea, cariile sunt deja aproape nerv, iar gingivita este într-o fază mai avansată, situație în care tratamentul stomatologic este deja mai complex, mai îndelungat și mai costisitor. Prevenirea apariției afecțiunilor orale prin controale repetate și tratarea lor din timp are numai beneficii pentru un zâmbet frumos și sănătos.

Tratamentul stomatologic este dureros

Stomatologia modernă este nedureroasă, majoritatea procedurilor se realizează cu anestezie, iar pentru cei mai temători există și inhalosedarea. În schimb, neglijarea problemelor orale va duce cu adevărat la suferințe, prin apariția complicațiilor.

Aparatul dentar nu mai este eficient la adult

Este adevărat că deplasarea dinților cu ajutorul aparatului dentar se face mai ușor la copil, însă aparatul dentar fix este foarte eficient și după adolescență, dovada fiind creșterea numărului de pacienți adulți care poartă bracketuri. Un medic ortodont cu experiență va găsi soluția potrivită pentru fiecare vârstă.

Apa de gură va îndepărta respirația urât mirositoare

Respirația neplacută poate fi cauzată de anumite medicamente sau boli – caz în care apa de gură nu poate ajuta la îndepărtarea problemei decât temporar, precum și de anumite alimente sau de igiena dentară precară.

„Periajul regulat, folosirea zilnica a aței dentare și curățarea limbii reprezintă primul pas în eliminarea mirosului neplăcut, iar în cazul în care rezultatele dorite nu apar, un control la medicul specialist poate ajuta la identificarea și tratarea cauzei”, recomandă medicul stomatolog.

Sănătatea orală nu afectează starea generală de sănătate

Deoarece cavitatea bucală reprezintă principala cale de intrare în organism, de aici bacteriile pot ajunge în fluxul sanguin, afectând alte organe din corp. Cercetările recente au demonstrat existența unor conexiuni între bacteriile din gură și apariția de boli cardiovasculare, creșterea riscului de accident vascular cerebral, copii născuți prematur și cu greutate mică la naștere.

Parodontoza este boala oamenilor în vârstă

Parodontoza este o boală „tăcută”, fără simptome alarmante în primele faze, însă lăsată netratată ea va eroda încet-încet țesutul de susținere a dintelui în os, ducând la topirea lui și la căderea dinților. Din păcate, parodontoza poate apărea la orice vârstă, iar prevenirea ei ne va menține zâmbetul frumos și sănătos până la bătrânețe.

Cancerul oral apare doar la fumători

Este adevărat că riscul de cancer oral este mult mai mare la fumători decât la nefumători, însă o altă cauză mai puțin cunoscută este infecția cu HPV (papilloma-virus). „Cancerul oral este o boală rară, însă foarte agresivă deoarece este depistată în stadii avansate. n primele stadii este nedureroasă, nu este vizibilă cu ochiul liber și de aceea este mai greu de detectat. Există, însă, substanțe și aparate care ajută la depistarea precoce, fapt pentru care o vizită la cabinetul stomatologic ne poate liniști în această privință”, adaugă medicul stomatolog Mihaela Dan.

Află care sunt cele mai bune remedii pentru dinții sensibili AICI.