Moara lui Assan din Bucureşti, monument istoric de importanţă naţională

Moara lui Assan, prima moara cu aburi din Bucureşti, a fost construită în 1853 de negustorii George Assan şi Ioan Martinovici. La vremea respectiva era cea mai înaltă clădire din Capitală. Mai mai era numită şi "Moara de foc de la Obor" sau "Vaporul lui Assan". În prezent, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare.

RomaniaTV.net
07 iun. 2012, 12:08

Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial.

De-a lungul anilor, complexului Moara lui Assan i-au mai fost adăugate câteva clădiri, iar pe clădirea principală a fost amplasat un ceas. În 1948, întreprinderea a fost naţionalizată, iar ani mai târziu în fostele spaţii ale morii a funcţionat fabrica de paine „Grâul”. În prezent, clădirea este părăsită şi se află în fază avansată de degradare.

În 2008, Moara lui Assan, obiectiv arhitectural de patrimoniu, a mai fost afectată de un incendiu puternic care a distrus o bună parte din complex, existând suspiciunea că a fost provocat intenţionat. Atât Primăria Capitalei, cât şi Ministerul Culturii au făcut plângeri penale, în mai multe rânduri, împotriva proprietarilor pentru începerea demolării monumentului istoric, însă Parchetul a decis neînceperea urmăririi penale.