Moartea lui Florin Cioabă, relatată în presa franceză

Presa franceză scrie, duminică, despre decesul "regelui" autoproclamat al romilor, românul Florin Cioabă, într-un spital din Turcia în urma unui infarct, preluând o ştire AFP.

RomaniaTV.net
18 aug. 2013, 12:45
Moartea lui Florin Cioabă, relatată în presa franceză

Ştirea AFP, publicată duminică după-amiază, a fost preluată rapid de mai multe ziare importante din Franţa, între care Liberation, Le Point sau Le Figaro, precum şi de televiziunea France24 şi de site-ul belgian sudinfo.be.

Cioabă, în vârstă de 58 de ani, a fost internat în stare gravă, marţi, într-un spital din Antalya, în sudul Turciei, unde îşi petrecea vacanţa.

Fiul lui Ion Cioabă, liderul respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, Florin Cioabă s-a autoproclamat „regele ţiganilor din lumea întreagă” în 1997.

El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, Cioabă a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea.

În faţa criticilor, el a promis să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi.

Cioabă a încurajat familiile rome să rupă cercul vicios al sărăciei trimiţându-şi copiii la şcoală, în timp ce nivelul de şcolarizare în rândul acestei minorităţi este inferior mediei naţionale.

În 2004, el a candidat fără succes la un loc de senator în Parlamentul român.

Preşedintele Traian Băsescu, ce a asistat de-a lungul anilor la mai multe sărbători ale romilor alături de Cioabă, a transmis condoleanţe familiei şi minorităţii rome.

Formată oficial din 619.000 de persoane, această comunitate numără între 1,5 şi două milioane de membri şi trăieşte adeseori în sărăcie, afectată de un nivel ridicat al şomajului şi este victima discriminării.