Moartea lui Gaddafi ar putea constitui o crimă de război

Felul în care a fost ucis fostul lider libian Muammar Kadhafi s-ar putea califica drept o crimă de război, a apreciat joi, la New York, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno Ocampo.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 07:14
Moartea lui Gaddafi ar putea constitui o crimă de război

„Ne-am exprimat îngrijorările” către Guvernul de tranziţie libian şi am întrebat cum vor fi judecate crimele comise de cele două tabere în timpul revoltei care a condus la înlăturarea liderului libian. „Moartea lui Muammar Gaddafi este una dintre problemele care trebuie clarificate – a şti ce s-a întâmplat – pentru că există suspiciuni serioase că ar fi fost o crimă de război”, a declarat presei Moreno Ocampo, citat de Mediafax.

Dat în urmărire de la cucerirea oraşului Tripoli în august, colonelul Gaddafi a fost ucis la 20 octombrie la Sirta, în circumstanţe încă neclare, de rebeli libieni, după ce a fost capturat.

„Din cauza schimbării circumstanţelor, cauzată de moartea sa”, judecătorii Curţii Penale Internaţionale au ordonat la 22 noiembrie închiderea dosarului lui Muammar Gaddafi, care făcea obiectul unui mandat de arestare pentru crime contra umanităţii.

Luis Moreno Ocampo a precizat că autorităţile libiene vor informa CPI la 10 ianuarie cu privire la un eventual transfer către Haga, unde se află sediul Curţii, al unuia dintre fiii lui Kadhafi, Seif al-Islam, arestat luna trecută.

Acesta este vizat de la 27 iunie de un mandat de arestare al CPI pentru crime contra umanităţii, respectiv omucidere şi persecutare, comise începând din 15 februarie, în timpul reprimării revoltei populare, care s-a transformat în război civil (15 februarie-23 octombrie).