Moartea Reginei costă Marea Britanie 6 miliarde de euro. Economia ţării este deja devastată, în pragul recesiunii

Luni, la prânz, a început slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, monarhul britanic care a stat pe tron ​​timp de 70 de ani.

19 sept. 2022, 14:56
Moartea Reginei costă Marea Britanie 6 miliarde de euro. Economia ţării este deja devastată, în pragul recesiunii

Sicriul cu trupul neînsufleţit al suveranei a fost depus în Westminster Hall în ultimele zile, unde mii de oameni au stat ore întregi la coadă pentru a-și aduce omagiul reginei lor. Fără îndoială, moartea Elisabetei a II-a, care s-a stins din viață pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani, a afectat mulți britanici și o bună parte a lumii, dar analiştii nu pot ignora faptul că Marea Britanie s-a confruntat cu acest eveniment nefericit în mijlocul un colaps economic, lira sterlină atingând recent un minim al ultimilor 37 de ani.

Costurile înmormântării Reginei nu sunt cu siguranță mici și vor afecta bugetul de stat deja vulnerabil. Din punct de vedere economic, cât îi costă pe britanici să-și îngroape iubita regina?

Potrivit portalului albawaba.com, costul a 10 zile din cele 11 de doliu a fost acoperit de familia regală, în timp ce funeraliile de stat de luni sunt acoperite de guvernul Regatului Unit. Se estimează că numai înmormântarea va costa guvernului mai mult de 9 milioane de lire sterline, dacă e să dăm crezare afirmațiilor unui fost ofițer de securitate regală.

Deși această cifră acoperă pregătirile pentru înmormântare în sine, sicriul Reginei, precum și costurile asociate cu sosirea liderilor locali și internaționali care participă la înmormântare, este una dintre cele mai mari cheltuieli de o singură zi din istoria Marii Britanii.

Surse mass-media au mai menționat că înmormântarea este una dintre cele mai mari operațiuni de poliție din Marea Britanie, deoarece agențiile de informații colaborează cu Poliția Metropolitană din Londra și Serviciul Secret, pentru a asigura o protecție deplină.

Și în timp ce costul înmormântării ridică multe întrebări cu privire la capacitatea economiei britanice de a supraviețui unui cost atât de mare, într-un moment în care suferă de cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani (peste 10% în august), mulți observă că perioada de doliu de 12 zile a avut un impact și mai devastator asupra Regatului Unit și a cetățenilor.

Citeşte şi David Beckham a stat 12 ore la coadă ca să-şi ia adio de la Regina Elisabeta a II-a. Imagini cu superstarul la Westminster Hall VIDEO

După cum a raportat AJ+ , moartea Reginei va costa economia britanică 6 miliarde de lire sterline, ceea ce acoperă nu numai costurile de înmormântare, ci și încoronarea regelui Charles al III-lea, precum și costurile tuturor schimbărilor așteptate în țară în timpul noului monarh.

S-a calculat că este vorba despre o contribuţi medie de 90 de lire sterline de persoană, dacă luăm în calcul 65 de milioane de locuitori ai Marii Britanii.

De asemenea, există temerea că întreruperea activităților economice care este asumată luni – în ziua înmormântării de stat – va avea un impact negativ asupra economiei Marii Britanii. Vă reamintim că Heathrow a suspendat toate zborurile pentru 19 septembrie.

Experții au indicat o scădere cu 0,6% a PIB-ului Regatului Unit în iunie anul trecut , legată de sărbătorile naționale ale Jubileului de platină al Reginei și de alte ceremonii jubiliare desfășurate în cursul acelei luni.

Estimările actuale, raportate de Fox Business , spun că „închiderea” de luni a economiei va costa Marea Britanie aproximativ 2,6 miliarde de dolari . Deși, se așteaptă o creștere a turismului, aceasta s-ar putea să nu fie suficient de profitabilă pentru a compensa pierderile.