Gheorghe Dincă şi-a recunoscut crimele. Cele două fete ar fi fost arse sau îngropate sub plăci de beton

Principalul suspect din Caracal şi-ar fi recunoscut crimele, anunţă România TV, dar nu a furnizat detalii despre cadavre. Conform unor surse, cadavrele celor două adolescente ar fi fost arse.

28 iul. 2019, 11:35
Gheorghe Dincă şi-a recunoscut crimele. Cele două fete ar fi fost arse sau îngropate sub plăci de beton

UPDATE: „S-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de inculpatul Dincă Gheorghe şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, constând în aceea că la data de 25 iulie 2019 în jurul orelor 12, la domiciliul său din municipiul Caracal, ar fi ucis-o pe minora în vârstă de 15 ani pe care anterior o răpise în scopul exploatării sexuale, o sechestrase la domiciliul său şi o violase. În cauză există elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de minori, respectiv în recrutarea, transportarea şi adăpostirea minorei, prin constrângere, răpire şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra, dată fiind starea vădită de vulnerabilitate. Vă rog să aveţi în vedere că inculpatul este o persoană cu o constituţie fizică masivă în faţa căruia o minoră de 15 ani nu a avut practic nicio şansă să se apere, totul în scopul exploatării sale sexuale”, a declarat duminică seara Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT.

Hosu a vorbit şi despre ceea ce au descoperit anchetatorii la locuinţa lui Dincă.

„În urma percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, în cenuşa aflată într-un butoi metalic, au fost identificate, prin cernere, mai multe fragmente de oase calcinate şi dinţi de natură umană. Alături de aceste fragmente au fost găsite trei inele, un lănţişor, alte două fragmente de lănţişoare, o bucată metalică de formă dreptunghiulară, precum şi o bucată similară unei monturi de inel, ce prezentau urme de ardere. În autoturismul inculpatului a fost găsit, de asemenea, un cercel. Aceste bijuterii au fost recunoscute de mama minorei ca aparţinând fiicei sale. În această seară, Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a transmis raportul privind expertiza genetică judiciară parţială din care reiese că la locul faptei au fost identificate atât profilul genetic al victimei, cât şi al inculpatului. În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut că a ucis victima la data de 25 iulie 2019, în jurul orei 12:00, la domiciliul său şi ulterior i-a incinerat corpul. Inculpatul a declarat că a agresat-o, suprimându-i viaţa, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână”, a precizat procurorul şef adjunct al DIICOT.
 
Giorgiana Hosu a spus, de asemenea, că există indicii că bărbatul a acţionat în mod similar şi în cazul adolescentei dispărute în aprilie.
 
„Cu privire la cea de a doua victimă, există indicii că inculpatul a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni şi urmează să ofere detalii în cadrul audierilor reluate de colegii mei acum, la ora 20:00. Subliniez efortul comun al procurorilor şi poliţiştilor, care a fost unul considerabil în stabilirea adevărului judiciar”, a spus ea.
 
Hosu a spus că în acest moment nu există informaţii că ar fi şi alte victime.
 
Duminică, Gheorghe Dincă, reţinut în cazul dispariţiei fetei de 15 ani din Olt, a recunoscut că a ucis-o pe aceasta, precum şi pe adolescenta de 18 ani dispărută din aprilie.


UPDATE. Bărbatului i s-a făcut rău în timpul audierii la DIICOT Craiova. Audierea va fi reluată. Anunţul a fost făcut de avocatul din oficiu al acestuia.

„A dat declaraţii, suntem în cursul declaraţiei. Nu pot să vă dau detalii, doar că şi-a recunoscut faptele. Are păreri de rău, probabil de aceea i s-a făcut rău. A cedat sub efectul complexului pe care l-a avut cu privire la faptele săvârşite. (…) Mi-a spus că azi-noapte aproape nu a dormit”, a declarat avocatul.

El a spus că nu s-a discutat despre alte posibile fapte.

„Traficul de persoane implica aceste dosare. Incriminarea a fost făcută pe trafic de persoane pentru că nu erau suficiente probe în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de omor. Erau probe că a săvârşit nişte fapte. Alte dosare nu erau, pentru că am văzut fişa de cazier judiciar şi are cazierul curat”, a mai explicat acesta.

Avocatul a precizat că nu poate da detalii fiind în curs cercetarea penală, dar că în curând, odată cu trimiterea în judecată, vor fi cunoscute toate detaliile.

„S-au dat detalii cu privire la modul de săvârşire a infracţiunilor”, a precizat el, menţionând că în mod cert va avea loc şi o reconstituire.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, și-a recunoscut, în urmă cu puțin timp, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât și al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului. Se aşteaptă anunţul oficial al autorităţilor.

„Da, este adevărat. A recunoscut că le-a omorât pe amândouă. Sunt două fapte de omor. A oferit niște explicații. Acum sunt din punctul dânsului de vedere, au venit aici pentru a întreținere relații sexuale, au fost discuții mai aprinse și în urma acelor discuții le-a lovit și în urma loviturilor s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Din declarațiile dânsului au venit de bună voie”, a declarat Bogdan Alexandru, avocatul lui Gheorghe Dincă, potrivit România TV.

Alexandra Măceșanu a reușit, pe 25 iulie, la ora 11, să sune la 112 de pe un telefon al criminalului. Anchetatorii au reușit abia 19 ore mai târziu, la ora 6 dimineața, pe 26 iulie, să descindă în locuința suspectului. Era prea târziu, însă, pentru Alexandra, care este de negăsit și se bănuiește că ar fi fost violată, ucisă și carbonizată de presupusul criminal. Anchetatorii au identificat ADN-ul fetei pe un cercel găsit în  mașina lui Dincă, precum și fire de păr ale Alexandrei.

Prima victimă a lui Dincă este Luiza Melencu (18 ani), care a fost dată dispărută în luna aprilie după ce a spus familiei că va merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat. Mama Luizei a spus că bunicii fetei au început să se îngrijoreze chiar în ziua dispariţiei pentru că adolescenta nu obişnuia să întârzie când pleca de acasă şi răspundea tot timpul la telefon.

Potrivit mătuşii Luizei Melencu, a doua zi de la dispariţia adolescentei bunicul acesteia a primit un apel telefonic, de la un bărbat, care i-a spus să stea liniştit că fata este bine.

Schimbări tardive ale legislaţiei

Șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat a anunțat duminică, urmare a cazului de la Caracal, că este nevoie de modificări legislative, care speră să fie făcute într-o lună, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât și legat de modernizarea sistemului, în ciuda contestațiilor

Declaraţia COMPLETĂ dată de agresorul din Caracal în faţa procurorilor. Ce a spus Gheorghe Dincă despre Alexandra VIDEO

Cazul din Caracal face înconjurul lumii

În reportajul video prezentat de BBC, prezentatorul afirmă: „Ministrul de Interne al României a demis şeful poliţiei după uciderea unei adolescente ale cărui apeluri către serviciile de urgenţă au fost neglijate timp de mai multe ore”.

„Familia sa susţine că ofiţerii nu au luat în serios apelurile ei, în timp ce poliţia afirmă că a avut dificultăţi în a o localiza”, relatează prezentatorul BBC.

De asemenea, într-un articol intitulat „Adolescentă ucisă, în ciuda apelurilor la serviciile de urgenţă”, BBC relatează că „poliţia a cerut mandat de percheziţie, chiar dacă acesta nu era necesar şi au aşteptat până dimineaţă pentru a intra în casă”.

AFP a relatat despre protestele de sâmbătă seară din Bucureşti.

„Câteva mii de protestatari au mărşăluit în Bucureşti sâmbătă după ce şeful poliţiei din România a fost concediat în urma indignării privind reacţia poliţiei la uciderea unei fete de 15 ani”, se arată în articolul AFP, preluat şi de The Guardian, în Marea Britanie.

„Oamenii au scandat „incompetenţă!” şi au cerut demisia guvernului. Ulterior, ei au depus flori şi lumânări la un memorial improvizat în faţa Ministerului de Interne”, se precizează în articolul AFP.

„De ce nu a intervenit mai repede poliţia? Toată lumea trebuie să răspundă pentru asta, de la ofiţeri la procurori la premierul Viorica Dăncilă”, a afirmat pentru AFP protestatarul Cristian Nan, în vârstă de 55 de ani.

Reuters a relatat, de asemenea, despre protestele de sâmbătă seara, precizând că „autorităţilor le-a luat 19 ore pentru a găsi locaţia în care era ţinută adolescenta, fiind găsite rămăşiţe umane şi bijuterii”.

„În jur de 2.000 de oameni au mărşăluit în centrul Bucureştiului pentru a protesta faţă de felul în care a fost gestionat cazul, cu bannere precum „Corupţia ucide”, „Sângele lor este pe mâinile voastre” şi „România este ucisă”.

Reuters notează că, de când a preluat puterea în 2016, PSD a schimbat legislaţia judiciară prin ordonanţe de urgenţă sau prin parlament fără o dezbatere publică, erodând astfel independenţa justiţiei şi provocând critici din partea Uniunii Europene.

De asemenea, cazul a fost prezentat şi în New York Times. „Acest caz a stârnit o indignare naţională, sute de persoane adunându-se în faţa casei suspectului pentru a protesta vineri. Preşedintele şi premierul au cerut o analiză a intervenţiei poliţiei şi pedepse pentru cei responsabili”, se arată în articolul NY Times.