O nouă mobilizare la protest, împotriva unui film. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este astăzi ţinta creştinilor fundamentalişti

Un protest privind proiecţia, joi seară, la Muzeul Ţăranului Român, a filmului "Soldaţii. Poveste din Ferentari" a fost anunţat pe reţelele de socializare, iar instituţia transmite că nu are calitatea de a cenzura conţinutul unui film care a obţinut toate avizele de la autorităţile competente.
Ionela Marcu
08 feb. 2018, 06:42
O nouă mobilizare la protest, împotriva unui film.

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Având în vedere reacţiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului ‘Soldaţii. Poveste din Ferentari’, la Cinema Muzeul Ţăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Naţional al Ţăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege. Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale„, se arată într-un comunicat.

În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC)„, mai spune conducerea muzeului în acelaşi comunicat.

„În aceste condiţii, MNŢR consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească. MNŢR îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie şi menţionează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităţilor legale sprijinul”, potrivit aceluiaşi document.

Producţia „Soldaţii. Poveste din Ferentari” a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián ce recompensează peliculele care reflectă cel mai bine valorile şi realităţile comunităţii Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual şi Intersex (LGBTI). Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX şi „Bright Future” a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. În octombrie 2017, lungmetrajul a fost recompensat cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.

O proiecţie a filmului „120 BPM/ bătăi pe minut”, de Robin Campillo, tot cu tematică gay, programată duminică la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, a fost întreruptă de proteste, în timpul cărora mai multe persoane, afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), au intonat cântece bisericeşti.

Poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112, mai multe echipaje de la Secţia 2 deplasându-se la faţa locului. Oamenii legii au stabilit că protestatarii participau la proiecţie şi, la un moment dat, s-au ridicat din sală şi au întrerupt filmul, intonând cântece bisericeşti şi afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT. Aceştia au fost amendaţi de poliţişti.

Reprezentanţii Muzeului Ţăranului din Bucureşti au transmis, luni, într-un comunicat că protestatarii au avut un mod de comportament generat de „confuzia în a ataşa unei instituţii publice de cultură o misiune pe care îndeobşte o au cultele religioase”.

„Muzeul Naţional al Ţăranului Român este o instituţie culturală de prim rang în contextul lumii muzeale româneşti şi europene care, prin programul său expoziţional şi al acţiunilor culturale realizate, organizate în parteneriate sau găzduite de-a lungul timpului, a propus o perspectivă vie asupra tradiţiei şi a fenomenelor corelate acesteia, chestionând şi valorificând sub diverse forme şi expresii culturale teme majore ale culturii ţărăneşti şi urbane. Preocuparea constantă de a documenta şi valoriza problematica lumii şi a societăţii tradiţionale în relaţie directă cu cea a culturii urbane este deja o marcă a muzeului nostru şi expoziţiile, acţiunile culturale, conferinţele, publicaţiile de specialitate ale editurii noastre sunt o mărturie în acest sens. De peste zece ani, prin înfiinţarea Cinema Muzeul Ţăranului, MNŢR a iniţiat un proiect cultural de anvergură, deschis publicului ca o activitate conexă, cu rol de formator cultural şi de dezbatere de idei şi teme dintre cele mai reprezentative ale fenomenului cinematografic naţional şi internaţional, fiind gazda celor mai importante festivaluri româneşti şi internaţionale (premierele celor mai bune producţii cinematografice româneşti, Les films des Cannes, Docuart, Kinodisseea, Next, Astra film, Culese din Balkani, Săptămâna Filmului Maghiar, British Documentary, Audience Award, Dakino, Festivalul Filmului European etc.). Trebuie să menţionăm caracterul cultural al CMT, al cărui sprijin financiar de la Europa Cinemas a impus o calitate a proiecţiilor cinematografice oferite publicului, proporţia covârşitoare a filmelor fiind dedicată documentarelor antropologice şi etnologice, a filmelor de artă, a filmelor care tratează probleme psiho-socio-culturale, a filmelor pentru tineri. Unele dintre acestea au produs dezbateri reale asupra problemelor şi dramelor contemporane, contribuind la o cunoaştere mai profundă a societăţii actuale”, se mai arăta în comunicatul muzeului.

Regizorul Cristian Mungiu, distribuitorul filmului „120 BPM”, prin Voodoo Films, a spus, în legătură cu incidentul de duminică, de la Muzeul Ţăranului, că astfel de întâmplări asociază din nou România cu termeni ca „primitivism”, „fanatism”, „intoleranţă”. Totodată, Mungiu a anunţat că proiecţia de duminică va fi reluată la cinematograful de la Muzeul Ţăranului Român pe 20 februarie, de la ora 18.00, cu intrare liberă pentru cei care îşi cumpăraseră bilete pentru 4 februarie.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii cu panouri solare. O invenție japoneză face ravagii
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fiul lui Ionel Ganea este în continuare în stare gravă, intubat, în comă indusă. Detalii cutremurătoare ies la iveală
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Bill Gates a luat marea decizie. Ce va face cu averea colosală
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Se schimbă radical vremea în România! Lista zonelor afectate de brumă, ninsori și temperaturi scăzute
Cancan.ro
Un celebru artist a dezvăluit că suferă de cancer în stadiul 4: 'Acum câteva săptămâni am ajuns la spital' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Gigi Becali a început curățenia de vară la FCSB. Patru fotbaliști sunt out
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale