Mobilizarea parţială dictată de Putin nu va schimba soarta războiului în viitorul apropiat, conform Institutului de Studiu al Războiului

Anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin prin care a ordonat prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, la aproape șapte luni de la începutul invaziei, arată numeroasele probleme pe care le are Rusia în războiul pornit în Ucraina.
Filip Stan
22 sept. 2022, 16:54
Mobilizarea parţială dictată de Putin nu va schimba soarta războiului în viitorul apropiat, conform Institutului de Studiu al Războiului

Specialiştii Institutului pentru Studiul Războiului arată că, pe termen scurt, mobilizarea parţială dictată de Putin nu are potenţialul de a întoarce soarta luptelor pe care forţele armate ucrainene le poartă, cu succes, pentru recuperarea teritoriilor ocupate până acum de ruşi.

Ordinul dat de Putin de a mobiliza rezerviștii din Rusia, adică persoanele care și-au încheiat serviciul militar, nu va genera o putere de luptă semnificativă timp de câteva luni.

Ar putea fi suficient pentru a susține nivelurile actuale ale efectivelor militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor suferite de Moscova pe câmpul de luptă, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.

Mobilizarea va avea loc în etape, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, excluzând probabil orice aflux brusc de forțe rusești care ar putea schimba dramatic cursul războiului.

Astfel, mobilizarea parțială a Rusiei nu va împierdica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat în timpul iernii.

Declarațiile făcute de Putin și Șoigu privind mobilizarea rezerviștilor, nu și a studenților, spre exemplu, vin în scopul de a liniști populația în privința unei eventuale mobilizări generale.

Citeşte şi: Putin rămâne fără aliaţi. Preşedintele turc Recep Erdogan îi cere liderului de la Kremlin să returneze teritoriile Ucrainei: „I-am cerut să returneze şi Crimeea. Nicio invazie nu poate fi justificată”

Momentan nu este clar câți rezerviști mai are Rusia pentru că serviciile occidentale de informații spuneau în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începutul invaziei, că au fost mobilizați „zeci de mii de rezerviști”, în timp ce oficiali militari ucraineni precizau în iunie 2022 că Moscova a angajat 80.000 de rezerviști.

De aceea este foarte probabil ca noile forțe atrase din rezervă să fie slab pregătite pentru luptă.

Șoigu a declarat că vrea să cheme sub arme militari cu „experiență de luptă”, însă foarte puțini rezerviști o au.

Informațiile sunt contradictorii în ceea ce privește nivelul de pregătire pe care îl vor primi rezerviștii chemați la mobilizare parțială.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a descris un proces de pregătire care îi va familiariza din nou pe rezerviștii mobilizați cu operațiunile la nivel de echipaj, echipă, detașament și apoi pluton, înainte de a-i trimite la război.

Citeşte şi: Medvedev a amenințat că va răspunde cu arme nucleare la atacul NATO asupra Crimeei. „Rusia și-a ales propriul drum. Nu există cale de întoarcere”

Iar acest proces ar trebui să dureze săptămâni, dacă nu chiar luni de zile.

Șeful Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, ar fi declarat că rezerviștii mobilizați se vor antrena timp de peste o lună înainte de a fi desfășurați pe frontul din Ucraina.

Pe de altă parte, un comisariat militar din regiunea Kursk ar fi anunțat că rezerviștii sub 30 de ani vor fi desfășurați imediat, fără pregătire suplimentară.

ISW a sesizat că în timpul discursului către națiune de miercuri, Putin s-a referit la zonele din Ucraina anexate de Rusia, mobilizarea parțială și un posibil război nuclear, dar mai degrabă ca subiecte separate și a făcut tot posibilul să nu facă o legătură în mod explicit între cele trei teme.

În ceea ce privește declarațiile lui Putin privind presupusele amenințări occidetale cu arme nucleare împotriva Rusiei și un răspuns pe măsură din partea Moscovei, ISW apreciază că acestea pot fi interpretate ca făcând referire la regiunile din Ucraina pe care Rusia vrea să le anexeze prin referendumuri ilegitime.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ameninţări fără precedent la adresa ruşilor: „E timpul să muriţi!”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”