Moda zilelor noastre, deşucheată, dar adoptată. Costumul de baie şi fusta mini au provocat arestări pe vremuri FOTO

"Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat", spune un cunoscut cântec românesc şi are perfectă dreptate! De la celebrul cancan considerat şocant şi imoral, care este acum o atracţie obişnuită pentru turiştii care ajung la Paris, şi până la banalii pantaloni pe care femeile îi poartă acum zi de zi, tendinţele care aduceau schimbări radicale în modă şi implicit în mentalitate au fost întâi hulite, contestate, total dezaprobate, pentru ca în timp să se inoculeze pe nesimţite şi să devină banalităţi ale culturii prezente.

10 ian. 2016, 08:41

Unul dintre cele mai cunoscute dansuri de la Paris era considerat în urmă cu mai bine de 150 de ani o dovadă de bădărănie fără limite, scrie libertatea.ro. Celebrul cancan a fost prezentat prima dată pe 21 octombrie 1858 la Teatrul de Varietăţi din Paris sub numele de „Orpheus în Infern”. Criticii francezi au ieşit de la spectacol oripilaţi de cele văzute, iar reacţiile lor au fost categorice: „Este foarte bădărană, şocantă, deşucheată, dincolo de orice limită, imorală şi profană”. Deşi piesa a fost bine primită de publicul larg, abia pe 10 octombrie 1899 a intrat în programul obişnuit al cabaretului Moulin Rouge, abia înfiinţat, unde se potrivea de minune cu atmosfera decadentă.

Citeşte şi BANCURI 2016: Vizita la zoo cu soţia

Sute de mii de turişti ajung la Moulin Rouge

Aici se ţineau în fiecare seară petreceri udate din belşug cu şampanie, de multe ori se lăsa cu dans pe mese, iar decorul extravagant, din care făcea parte inclusiv un elefant în grădină, completa acest tablou. Succesul a fost atât de mare, încât clădirea Moulin Rouge a fost reclădită urgent în 1915, după ce a fost distrusă de un incendiu puternic. Astăzi, la 116 ani de la inaugurarea sa, simbolul vieţii boeme a Parisului atrage anual peste 600.000 de vizitatori şi aduce un venit de mai bine de 65 de milioane de euro.

Tunsoarea bob şi bigudiurile au revoluţionat lumea femeilor

Semne ale emancipării femeii s-au văzut în perioada următoare şi în ceea ce priveşte podoaba capilară. Dacă de-a lungul timpului acestea şi-au purtat părul lung, acoperit, strâns în coadă sau coc, după al Doilea Război Mondial, multe reprezentante ale sexului frumos au trecut brusc la tunsoarea cunoscută drept „bob”. Din anii ’50, inventarea bigudiurilor de ondulare le-a oferit femeilor şi mai multe variante de coafură, astfel că au început să renunţe şi la pălării, accesorii folosite acum mai mult pentru a oferi un aer retro unei ţinute.

Fusta mini, o tendinţă provocată de… vremea urâtă

Un alt obiect vestimentar controversat, dar care a cucerit întreg mapamondul mult mai repede, a fost minijupa. Se pare că aceasta ar fi pornit de la Londra, în 1959. Văzându-şi nepoata de 16 ani sosită acasă cu fusta udă până peste genunchi de la o ploaie, creatoarea de modă Mary Quant a pus mâna pe o foarfecă şi i-a tăiat tinerei toată bucata leoarcă. Nu a salvat-o doar de la o răceală, ci a fost momentul în care s-a născut şi fusta mini, care în scurt timp a fost adoptată de vedetele de cinema şi de femei în viaţa de zi cu zi, nu fără a isca ridicări din sprâncene din partea celor mai conservatori. Mai mult, în ţări precum Congo, sute de femei au fost încarcerate pentru că au aderat la această modă, iar Vaticanul a anunţat că nu se permite accesul celor care poartă astfel de fuste, în timp ce în Venezuela, femeile erau ameninţate că minijupa le va trimite direct în iad.

Citeşte şi Vica Blochina, imagini de infarct în Thailanda FOTO

Femeile în pantaloni au scandalizat lumea

Acesta nu este însă singurul exemplu de modă considerată scandaloasă la vremea ei, dar care în prezent nu este cu nimic ieşită din comun. Banala pereche de pantaloni nelipsită astăzi din garderoba oricărei femei a fost motiv de răzvrătire în urmă cu mai bine de un secol. Femeile care îndrăzneau să poarte această piesă vestimentară asociată sărăntoacelor care lucrau în mină erau privite cu condescendenţă, iar în Franţa a existat chiar şi o lege care interzicea acest lucru. Abia la finalul anilor 1800, actriţa Sarah Bernhardt a sfidat autorităţile defilând la Paris într-o pereche de pantaloni, în timp ce în SUA, Elizabeth Smith Miller, o militantă pentru drepturile femeilor, a dat tonul modei.

Costumul de baie a produs arestări pentru indecenţă

Şi dacă pentru o amărâtă de pereche de pantaloni a fost atâta caz, vă imaginaţi ce reacţii a stârnit costumul de baie! În anul 1907, înotătoarea australiană Annette Kellerman, prima femeie care a intenţionat să traverseze Canalul Mânecii, a fost arestată pentru indecenţă, deoarece a îndrăznit să poarte la plajă un costum de baie dintr-o bucată, în loc de pantaloni şi tunică. Abia în anii ’20, această piesă vestimentară a devenit tolerată de autorităţi, însă în loc de slip, era purtat cu pantaloni scurţi. Primele modele de bikini făcute din triunghiuri de material şi şnururi au fost lansate abia în 1946 de un designer francez, însă nici o femeie nu s-a îngrămădit să îşi achiziţioneze unul. Pentru moment doar…