Modalitatea ULUITOARE prin care chinezii se feresc de POLUARE. Află ce spun medicii

Poluarea severă care afectează unele oraşe chineze stimulează inventivitatea locuitorilor. Aceştia propun, mai în glumă, mai în serios, soluţii neaşteptate pentru a evita să inspire aerul încărcat cu compuşi chimici nocivi. Însă medicii spun că ideea cea mai recentă în materie de soluţii anti-poluare ar fi mai mult periculoasă decât utilă.

15 dec. 2013, 15:30

Pe internet au început să circule fotografii care ilustrează cea mai recentă soluţie de protecţie individuală împotriva poluării atmosferice: filtre de ţigări introduse în nări. Acestea, se spune, ar reţine particulele poluante din aer, care pot provoca îmbolnăviri ale aparatului respirator.

Jurnaliştii chinezi au consultat profesionişti din domeniul medical şi au încercat ei înşişi „soluţia-minune”, pentru a afla dacă funcţionează.

Medicii spun că această metodă obstrucţionează pătrunderea aerului în cavitatatea nazală şi afectează respiraţia normală„, scrie publicaţia Changsha Evening News, potrivit descopera.ro.

Articolul avertizează, de asemenea, că pot fi aspirate în plămâni fibre provenite in filtrele de ţigară, ceea ce duce la apariţia unor complicaţii medicale.

Publicaţia Beijing Youth Daily a făcut recomandări similare, apelând la opinia profesională a unui medic specializat în afecţiuni respiratorii, de la un spital al Forţelor Aeriene.

„Chiar dacă fotografiile şi recomandările care circulă pe internet în ceea ce priveşte utilizarea filtrelor de ţigară sunt, în mare măsură, un mod de a face haz de necaz, tendinţa nu a trecut neobservată de către întreprinzători: o companie din Beijing propune o „mască invizibilă”, un sistem de filtrare a aerului în nări, mai discret decât o mască peste nas şi gură (cum poartă mulţi dintre locuitorii marilor oraşe chineze poluate, în zilele când smogul este foarte dens şi supărător), ca să nu mai vorbim de nişte filtre de ţigară care ies din nas”, arată publicaţia Tech in Asia.