Modelul Dacia care a fost interzis în România! Mașina concepută de Nicolae Ceaușescu a fost un eșec total

Majoritatea românilor care au trăit în perioada comunismului au auzit de Dacia Lăstun sau Dacia 500, construită din ordinul fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu. Deși s-a dorit ca modelul să fie unul revoluționar, acesta s-a dovedit a fi un eșec total, care în cele din urmă a fost interzis în România.

21 apr. 2023, 15:25
Modelul Dacia care a fost interzis în România! Mașina concepută de Nicolae Ceaușescu a fost un eșec total
Modelul Dacia care a fost interzis în România! Mașina concepută de Nicolae Ceaușescu a fost un eșec total

Modelul Dacia care a fost interzis în România! Înainte de Revoluția din 1989, Nicolae Ceușescu avea un proiect măreț, acela ca în România să fie fabricat primul autovehicul electric din lume.

Citește și FOTO: Cum arată noul model Dacia Duster 3, cu propulsie electrică. Mașina e construită în România

Modelul Dacia care a fost interzis în România!

Inspirat de Fiat 500, modelul Dacia 500 s-a dorit a fi unul agreabil cetățeanului, ușor de construit și de întreținut, care să poată fi încărcat acasă, la o priză normală. Producătorii acestei mașini revoluționare aveau să fie muncitorii de la uzina Tehnometal din Timișoara aaceiași, care în trecut realizau cuști pentru transportul animalelor.

Nicolae Ceaușescu le-a cerut inginerilor care s-au ocupat de proiectarea Dacia Lăstun ca mașina să nu cântărească mai mult de 500 de kilograme, să nu aibă decât un consum redus de trei litri la 100 de kilometri, să nu fie mai mare de trei metri, iar prețul de vânzare să fie similar cu cel al unui televizor.

”Lăstun a pornit dintr-o altă mașină, un Break, pe care inginerul l-a tăiat. Visa să construiască o maşină de raliuri cu tracţiune integrală. „Directorul […] a avut o idee bună şi a expus maşina în faţa conducerii din PCR. Ne-am trezit că dintr-o joacă de tânăr inginer s-a născut un proiect competitiv, Lăstunul, dezvoltat de Institutul Naţional de Motoare Termice”, a declarat inginerul Dan Bobescu, potrivit Fanatik.

Dacia Lăstun a fost lansată pe piața auto de la noi în anul 1984, sub numele de ”Egreta”, însă modelul nu l-a încântat prea mult pe Nicolae Ceaușescu, așa că a dat ordin să fie făcut un altul, pe care l-a numit ”Student” și care putea fi achiziționat chiar și de tinerii la început de carieră, însă nici acest model nu a avut succes.

Dictatorul nu a renunțat și a dat ordin să fie construită  a treia versiune a Dacia 500, cu fabricație din fibră de sticlă și elemente de tablă, însă  nici această variantă nu s-a dovedit a fi utilă, deoarece s-au făcut foarte multe compromisuri tehnice.

”Cu multă muncă, fantezie şi investiţii ar fi putut să devină ceea ce este astăzi Smart sau alte maşini de oraş. Din păcate a fost un proiect politic, ca atare s-au făcut compromisuri tehnice”, a mai spus inginerul Dan Bobescu.

Potrivit inginerului, masa maximă admisă pentru Dacia Lăstun era de 860 de kg, iar interiorul, pe lângă alte componente, era unul foarte incomod. Acesta susține că pe lângă faptul că modelul era mic, scaunele erau din plastic și tapițate cu vinil.

Cei care au apucat să își cumpere o Dacia 500 s-au declarat extrem de dezamăgiți de alegerea și au făcut numeroase plângeri la Protecția Consumatorului.

Majoritatea reclamanților s-au plâns de faptul că ”contactul de pornire se blochează”, ”timoneria carburatorului s-a deformat”, ”bobina de inducţie s-a ars”, ”uşile nu se închid bine, rezultând o pătrundere abundentă a apei în interior la ploaie”, ”toba de eşapament a căzut”, ”defecţiuni la pompa de benzină”, ”cutia de viteză blocată”.

În martie 1990, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Standarde Metrologice și de Calitate au decis să interzică fabricarea modelului Dacia Lăstun.

Citește și Un bărbat din Bacău şi-a luat Dacia 1300 în SUA. Maşina a „călătorit” 15.000 de kilometri