Moderna a primit undă verde pentru vaccinarea cu a treia doză. EMA a aprobat doza booster: „Are aceleaşi efecte secundare ca a doua doză”

Vaccinarea anti-covid cu a treia doză produsă de Moderna a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Potrivit EMA, doza booster are aceleaşi efecte secundare ca şi doza a doua.

26 oct. 2021, 11:36
Moderna a primit undă verde pentru vaccinarea cu a treia doză. EMA a aprobat doza booster: „Are aceleaşi efecte secundare ca a doua doză”

Moderna a primit undă verde pentru vaccinarea cu a treia doză. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinarea persoanelor care au peste 18 ani cu doza booster dezvoltată de compania americană, relatează AFP.

Moderna a primit undă verde pentru vaccinarea cu a treia doză

Spikevax, serul dezvoltat de Moderna, este al doilea vaccin care primeşte undă verde a EMA pentru administrarea dozei booster.

”Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea”, a anunţat luni, într-un comunicat, EMA.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 26 octombrie 2021. Peste 500 de morţi şi aproape 17.000 de cazuri noi

Autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ”pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, precizează autoritatea europeană.

Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax.

”Riscul unor tulburări cardiace inflamatorii şi al altor efecte secundare foarte rare după un booster este atent supravegheat. A treia doză constă în jumătate din doza folosită la vaccinarea completă”, precizează EMA, potrivit News.ro.

Reamintim că la începutul lui octombrie, EMA a aprobat vaccinarea cu un booster Comirnaty Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, de teamă că protecţia împotriva SRAS-CoV-2 ar putea scădea după primele două doze, relatează AFP.

”Doze de rapel ale (vaccinului anticovid) Comirnaty pot fi avute în vedere în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a anunţat într-un comunicat EMA, folosind denumirea comercială a vaccinulu Pfizer-BioNTech.

Agenţia recomandă, de asemenea, vaccinarea cu o a treia doză a vaccinului anticovid cu ARN mesager la cel puţin 28 de zile de la vaccinarea cu rapelul a persoanelor sever imunodeprimate – precum pacienţi care au primit o grefă.

Citeşte şi Alexandru Rafila cere „o lună de solidaritate, un efort naţional de 4 săptămâni”. Ce spune de valurile 5 şi 6