Moderna anunţă că vaccinul său are eficacitate 100% împotriva cazurilor grave de Covid. Compania cere autorizare de urgenţă în Europa şi SUA

Compania americană Moderna anunţă că cere luni autorizarea de urgenţă a vacconului său împotriva covid-19, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, pe baza rezultatelor complete ale studiului său.

30 nov. 2020, 15:12
Moderna anunţă că vaccinul său are eficacitate 100% împotriva cazurilor grave de Covid. Compania cere autorizare de urgenţă în Europa şi SUA

Moderna anunţă că vaccinul său previne 100% cazuri grave de îmbolnăvire de Covid-19. În urma depunerii cererii de autorizare, compania americană din domeniul biotehnologiei urmează să devină a doua companie americană care poate primi unda verde de urgenţă a unui vaccin împotriva covid-19, anul acesta.

Credem că avem un vaccin foarte eficient. Acum avem datele să dovedim acest lucru„, a declarat într-o conferinţă medicul-şef al Moderna, dr. Tal Zaks. „Ne aşteptăm să jucăm un rol major în redresarea după această pandemie„, a apeciat el, citat de AP.

Acesta a declarat că a fost emoţionat după ce a aflat în weekend că vaccinul este eficient 94,1%. „A fost pentru prima oară când mi-am permis să plâng. La acest nivel de eficienţă, dacă faci calculele cu privire la ce înseamnă acest lucru pentru pandemia în care ne aflăm, este copleşitor„, a declarat el.

Moderna face acest anunţ după ce alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat că vaccinul său, care foloseşte de asemenea o nouă tehnologie denumită ARN mesager sintetic (mRNA), are o eficienţă de 95%.

Citeşte şi UE a rezervat deja două miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Semnează şi cu Moderna pentru un lot de 160 de milioane

Pfizer a depus o cerere de autorizare de urgenţă a punerii vaccinului său pe piaţă la Agenţia americană a medicamentului (FDA) cu o săptămână înaintea Moderna.

Moderna a anunţat că, în afară de cererea adresată FDA, va cere o aprobare condiţionată Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care examinează deja datele în continuu, şi că va negocia şi cu alte autorităţi de reglementare.

Acest ultim rezultat prezentat de Moderna este uşor inferior celui pe care l-a anuţat la 16 noiembrie – o eficienţă de 94,5% -, o diferenţă care nu este relevantă statistc, subliniază Zaks.


loading...