UE a rezervat deja două miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Semnează şi cu Moderna pentru un lot de 160 de milioane

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat marţi un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 - cel de-al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic.

24 nov. 2020, 16:40
UE a rezervat deja două miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Semnează şi cu Moderna pentru un lot de 160 de milioane

”Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (miercuri) un nou contract în vederea securizării altui vaccin anti-Covid în portofoliul nostru”, a anunţat Ursula von der Leyen, citată de Deutsche Welle. Preşedinta Comisiei a evocat, de asemenea, un al şaptelea contract de achiziţionare a unui vaccin împotriva covid-19, însă nu a făcut nicio altă precizare.

Înainte de acest anunţ, Comisia a semnat cinci contracte prin care precomandă vaccinuri împotriva covid-19, şi anume cu grupurile suedezo-britanic AstraZeneca şi britanic Johnson & Johnson (până la 400 de milioane de doze de la fiecare), cu grupul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi compania germană CureVac (până la 405 milioane de doze). În total vorbim astfel de aproape două miliarde de doze de vaccin anti-Covid.

Aceste livrări vor avea loc însă după ce vaccinurile se vor dovedi sigure şi eficiente.

Citeşte şi Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Ce s-a întâmplat

Distribuirea oricărui vaccin are loc numai după unda verde a autorităţii de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Uniunea Europeană (UE) a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa distribuirii primelor doze.

Primele vaccinuri antiCovid ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului sau începutul anului 2021, a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care examinează în momentul de față cererile de autorizare de la trei solicitanți.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu sediul la Amsterdam, are misiunea de a autoriza și a verifica medicamentele provenite din Uniunea Europeană. Dacă Comisia Europeană dă unde verde, laboratoarele își pot comercializa medicamentele în toate țările UE. „Este dificil în acest moment să prezicem cu precizie termenele pentru autorizarea vaccinului, întrucât nu avem încă toate datele, iar examinările sunt în curs de desfăşurare, În funcţie de progresul evaluării, EMA ar putea într-adevăr să poată încheia evaluarea candidaţilor mai avansaţi spre sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor„, a transmis EMA.