Modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Mişa: Se reduce numărul contribuţiilor de la 9 la 3. VEZI DOCUMENTUL

Guvernul a prezentat miercuri proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal."OUG mult discutată care conţine modificările Codului Fiscal incluse în programul de guvernare aduce importante beneficii pentru cetateni si firme care activează azi în România", a declarat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern.

RomaniaTV.net
08 nov. 2017, 12:13

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a prezentat modificarile avute in vedere în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: 

  • Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariati, pensionari, chirii, venitui din dobanzi, drepturi de autor, alte venituri, cu exceptia veniturilor din dividende
  • Se reduc contributiile sociale cu 2 procente 
  • Se transfera contributiile de la angajator la angajat

„Ordonanța vizează reducerea numărului de contribuții sociale de la nouă contribuții, cât sunt în prezent, la trei contribuții, rămânând doar CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil că această măsură va reduce birocrația din punct de vedere fiscal și e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală și va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator”, a declarat Ionuț Mișa în deschiderea ședinței de guvern, în care a prezentat modificările aduse Codului fiscal.

  • majorarea nivelului salariului brut de la care se acorda deducerile

Ministrul Finanțelor Publice a prezentat, ca pe o altă „măsură benefică” pentru salariați, „majorarea nivelului salariului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală”.

„Crește de la 1.500 de lei, în prezent, la 1.950 de lei, în viitor, limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere. De asemenea, de la 3.000 de lei, în prezent, e o creștere la 3.600 de lei în viitor, reprezentând limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Măsura este luată pentru a veni în sprijinul salariaților care realizează venituri mici în prezent și o formă de ajutor a acestora, având în vedere că o anumită sumă din veniturile de natură salarială se scade din baza impozabilă. Se acordă în baza acestei măsuri deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreținere, și aici e vorba de o deducere de 510 lei, dar, de asemenea, pentru persoanele care au persoane în întreținere se acordă deduceri care pornesc de la 670 de lei până la 1.340 de lei, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere”, a explicat Mișa.

Ministrul Ionuţ Mişa a adăugat că măsura „micșorează povara fiscală asupra forței de muncă, favorizând ocuparea forței de muncă și contribuind la creșterea angajării cu forme legale”.

VEZI PROIECTUL de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL