Modificarea legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Conform iniţiativei legislative, pe terenurile aflate în proprietatea publică ori privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, utilităţile şi dotările tehnico-edilitare până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor sunt realizate prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de consiliile judeţene sau de investitori privaţi, după caz, potrivit legii, anterior iniţierii de către ANL a procedurii de promovare a investiţiilor în construcţia de locuinţe, iar în interiorul perimetrului destinat locuinţelor sunt realizate corelat cu termenele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor.

16 apr. 2024, 16:24
Modificarea legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), promulgată de Iohannis

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL).

De asemenea, pentru terenurile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate realizării de locuinţe prin credite ipotecare, vor fi stabilite prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz, modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, precum şi cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii.

Astfel, la articolul 3, alineatele (3) şi (6) sunt modificate şi vor avea următorul cuprins: „(3) Pe terenurile aflate în proprietatea publică ori privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, utilităţile şi dotările tehnico-edilitare până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor se realizează prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de consiliile judeţene sau de investitori privaţi, după caz, potrivit legii, anterior iniţierii de către A.N.L. a procedurii de promovare a investiţiilor în construcţia de locuinţe, iar în interiorul perimetrului destinat locuinţelor se realizează corelat cu termenele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă: La nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca doctorul Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei şi luni să îşi depună candidatura. Nu îl putem susţine pe Piedone

(6) Pentru terenurile proprietate privată a unităţilor administrativ- teritoriale, destinate realizării de locuinţe prin credite ipotecare, se vor stabili, prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz, modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, precum şi cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii. Concesionarea sau, după caz, darea în folosinţă a terenurilor se face pentru toată durata de existenţă a construcţiilor”, potrivit legii promulgate.

De asemenea, la articolul 10 alineatul (2), litera e) este modificată şi va avea următorul cuprins: „e) în cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţelor. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale, a consiliilor judeţene sau a autorităţilor administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii, sau a unor unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi, după caz, până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc;”.

Citeşte şi: EXCLUSIV l Scandalosul caz al Spitalului Dăruiește Viață și cum este hăituit ministrul Rafila să încalce legea și protocoalele medicale ca să le facă pe plac ONG-iștilor care l-au construit! Presiuni absurde puse pe Ministerul Sănătății pentru punerea în funcțiune a spitalului!