Raluca Turcan: Propunerea de relaxare a criteriilor de integritate pentru membrii PNL a fost respinsă UPDATE

Biroul Politic Național al PNL discută sâmbătă modificările la statutul partidului, între care se numără pierderea calității de membru în cazul unei hotărâri definitive de condamnare, modificarea componenței BPN, eliminarea guvernului alternativă. Raluca Turcan, preşedintele interimar al partidului, a anunţat că propunerile au fost respinse şi nu se vor mai discuta în Consiliul Naţional.

RomaniaTV.net
04 mart. 2017, 08:17
Raluca Turcan: Propunerea de relaxare a criteriilor de integritate pentru membrii PNL a fost respinsă UPDATE

UPDATE Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat sâmbătă că propunerea de relaxare a criteriilor de integritate din Statutul partidului a fost respinsă de Biroul Politic Național.

„Această propunere de relaxare a criteriilor de integritate a fost respinsă în unanimitate în Comisia pentru statut și, de asemenea, a fost respinsă în Biroul Permanent Național, ceea ce înseamnă că nu se va lua în discuție în Consiliul Național de Coordonare. PNL respectă cu fermitate și cu consecvență un angajament luat în fața celor care își doresc parteneriatul nostru de a pune mai presus de un interes politic personal integritatea în funcția publică, implicarea și dorința de a participa la decizii corecte în interesul cetățeanului. (…) S-a luat această propunere (decizie — n.r.) tocmai pentru că în mod unanim PNL și-a asumat să respecte criteriile de integritate. În ultima perioadă, am asistat la niște mișcări de stradă de o amploare asemănătoare cu Revoluția din 1989. Societatea a cerut integritate, decență și egalitate în fața legii. PNL trebuie să fie primul care ascultă mesajul străzii și care ține cont de solicitările oamenilor de a îmbunătăți calitatea deciziei politice, iar integritatea este un pilon fundamental”, a declarat Raluca Turcan, la Parlament.

Ea a arătat că propunerea de relaxare a criteriilor de integritate a venit din partea unor membri ai partidului care nu fac parte din BPN.

Turcan a precizat că modificările la Statutul PNL au fost adoptate cu unanimitate de voturi și că urmează să fie discutate și în Consiliul Național de Coordonare, care se reunește sâmbătă după-amiază la Parlament.

„În felul acesta PNL va intra în linie dreaptă pentru organizarea alegerilor interne”, a subliniat Turcan.

BPN al PNL a respins propunerea de modificare a statutului în sensul că „în cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării definitive”.

De asemenea, a fost respinsă și modificarea care viza retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții formațiunii care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni.

 

UPDATE „În cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării definitive. Această sancțiune se aplică și membrilor care se află în situația descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi”, arată una din modificările la Statutul PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse liberale, o altă modificare vizează retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții formațiunii care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni.

O altă prevedere vizează retragerea calității de membru al PNL după ce un membru nu și-a plătit cotizația timp de mai mult de șase luni.

În ceea ce privește alegerile interne în Congresul PNL se stipulează că acestea se realizează prin votul secret al delegaților prezenți.

O altă propunere de modificare vizează componența Biroului Politic Național al PNL.

Astfel, BPN ar urma să fie format din membrii BEx (președintele partidului, patru prim-vicepreședinți responsabili pentru strategii politice, comunicare, mediul de afaceri, societatea civilă, relații internaționale și secretarul general), 16 vicepreședinți (opt vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, și opt vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare), 16 membri, președinții organizațiilor de nivel județean și trezorierul.

La ședințele BPN participă cu drept de vot liderii grupurilor parlamentare din Legislativul de la București și din Parlamentul European, președinții la nivel național ai organizațiilor interne, președintele Ligii Aleșilor Locali, premierul (dacă funcția este deținută de un membru al formațiunii — n.r.) și foștii președinți ai partidului.

Modificările la Statutul PNL urmează să fie validate de Consiliul Național de Coordonare, care se va reuni sâmbătă după-amiază.

De asemenea, CNC ar urma să declanșeze procedurile pentru organizarea alegerilor interne în PNL.

 

Raluca Turcan a declarat că liberalii preconizează încheierea alegerilor interne din partid până la data de 17 iunie și a alegerilor la nivelul județelor până la 2 mai 2017. Întrebată când ar putea avea loc Convenția Națională a PNL, în cadrul căreia se alege conducerea partidului, Raluca Turcan a precizat, la 25 ianuarie 2017: „Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, undeva în lunile mai-iunie „.

Raluca Turcan a preluat funcția interimar al PNL la 13 decembrie 2016, în urma demisiei fostei președinte interimare, Alina Gorghiu. Până în octombrie 2016, când s-a decis ca PNL să aibă o președinție unică, partidul avea doi copreședinți: Alina Gorghiu (din partea fostului PNL) și Vasile Blaga (din partea fostului PDL).

Alina Gorghiu a devenit președinte interimar al PNL, în cadrul BPN al partidului, din 18 decembrie 2014, preluând această funcție de la Klaus Iohannis care a fost ales președinte al României, la alegerile prezidențiale din 2/16 noiembrie 2014. La rândul său, Vasile Blaga a fost președinte al PDL în perioada 30 iunie 2012 — 26 iulie 2014.