Modificări de ULTIMĂ ORĂ pentru angajaţi, ministrul Muncii vine cu o nouă HG. Avem DOCUMENTUL care se va afla pe masa Guvernului joi

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in Hotararea de Guvern ca aceasta initiativa raspunde nevoii de a oferi un grad ridicat de siguranta si transparenta pentru toti cei care aleg sa lucreze peste hotare.
Filip Stan
21 ian. 2025, 18:47
Modificări de ULTIMĂ ORĂ pentru angajaţi, ministrul Muncii vine cu o nouă HG. Avem DOCUMENTUL care se va afla pe masa Guvernului joi

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, dezvaluie ca Guvernul Romaniei a pregateste adoptarea unei noi Hotarari de Guvern, care are menirea de a modifica si completa normele metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, in vederea consolidarii masurilor de protectie a cetatenilor romani care muncesc in strainatate.

DOCUMENT. Anunţ de ultimă oră de la Ministerul Muncii. Ce angajaţi își fac bagajele

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in Hotararea de Guvern ca aceasta initiativa raspunde nevoii de a oferi un grad ridicat de siguranta si transparenta pentru toti cei care aleg sa lucreze peste hotare, indiferent daca apeleaza la agenti de plasare romani sau la furnizori de servicii stabiliti in alte state membre ale Uniunii Europene.

NF_HG_384_2001_21012025

Noul act normativ vizeaza in principal corelarea trimiterilor la articolele din Legea nr. 156/2000 cu modificarile ulterioare, precum si introducerea unor conditii mai stricte privind procedura de inregistrare si notificare.

Simona Bucura-Oprescu a stabilit ca agentii de plasare si furnizorii de servicii de plasare a fortei de munca vor fi obligati sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul social si sa notifice deschiderea oricaror puncte de lucru secundare cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de inceperea activitatii.

DOCUMENT Ministerul Muncii a semnat ordinul, se dau bani de la stat pentru această categorie de români

Aceasta masura are ca scop atat o mai buna monitorizare a firmelor care recruteaza personal pentru strainatate, cat si prevenirea abuzurilor si a situatiilor de munca ilegala. In plus, proiectul introduce cerinte noi in contractele de mediere, in special pentru locurile de munca sezoniere.

Ministrul Muncii, condiţii mai bun pentru românii care vor să lucreze în străinătate

Simona Bucura-Oprescu a hotarat ca, agentul de plasare sau furnizorul de servicii va fi obligat sa prezinte informatii despre conditiile de cazare asigurate de angajator, dovada ca spatiile respecta normele de siguranta in vigoare in tara de destinatie, precum si detalii privind costurile de transport si eventualele cheltuieli legate de hrana zilnica.

HG_384_2001_21012025

Nu in ultimul rand, actul normativ urmareste sa interzica recuperarea de catre angajator a cheltuielilor de deplasare de la lucratorii sezonieri, in situatiile in care angajatorul accepta sa suporte aceste costuri.

Simona Bucura-Oprescu a introdus o alta noutate este obligatia de notificare impusa furnizorilor de servicii de plasare cu sediul permanent sau temporar in Romania, care trebuie sa comunice intentia de a desfasura activitati de mediere cu cel putin cinci zile lucratoare inainte. Scopul este de a permite autoritatilor competente sa efectueze controale la timp si sa se asigure ca drepturile lucratorilor sunt pe deplin respectate.

DOCUMENT. Decizia care va afecta toţi angajaţii din România, ce se întâmplă cu salariile

Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca prin aceste modificari se urmareste intarirea parteneriatului dintre institutiile de control, agentii economici si cetateni, astfel incat toti romanii care aleg sa munceasca in strainatate sa beneficieze de conditii legale si corecte.

Proiectul de hotarare reprezinta o etapa importanta in aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 33/2021 si asigura armonizarea actelor normative in vigoare cu cerintele actuale ale pietei muncii internationale. Autoritatile spera ca masurile propuse sa contribuie la reducerea cazurilor de trafic de persoane si la cresterea increderii in serviciile de plasare a fortei de munca, oferind garantii suplimentare pentru cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca peste granita.

Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de muncitori străini în România. Mulți dintre ei se pot îndrepta, în anii următori, către piața din Grecia

Guvernul a aprobat joi, 16 ianuarie, un contingent de 100.000 de muncitori străini pentru anul 2025, care pot intra pe piața forței de muncă. Acest lucru a fost făcut prin aprobarea unei hotărâri de guvern, referitoare la contingentul de străini nou-admiși.

Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de muncitori străini

Hotărârea de Guvern nr. 10 din 2025 privind „stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2025” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 37 publicat pe 16 ianuarie 2025.

Un număr de 8.000 de muncitori asiatici sunt primii beneficiari ai acesteia, iar firmele de recrutare și companiile beneficiare au depus în ianuarie același număr de cereri în numele unor muncitori străini care doreau să vină la muncă în țara noastră.

Citește și : Salarii 2025. Veste bună pentru românii din Italia! Cu cât se măresc lefurile

Firmele de recrutare susțin că întârzierea a blocat activitatea unei bune părți din companiile din România, care se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă în diverse sectoare esențiale ale economiei. De asemenea, se arată că există riscul ca forța de muncă să se orienteze către Grecia sau Slovacia, în condițiile în care obținerea documentației este mult mai rapidă în aceste țări.

Este cel de-al treilea an în care cota se menține de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă.

„Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forţă de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituţiile guvernamentale, mai precis în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, care are loc cu regularitate la nivel de executiv şi este prezidat chiar de prim-ministru”, a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și : Plățile în numerar ar putea să dispară de tot din România. Guvernul dorește să limiteze utilizarea plăților cash

Contingentul nu se referă la lucrători români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau al Comunităţii Helvetice a Elveţiei.

„Se menţine cota de aproximativ 100.000, aşa cum a fost aprobată şi în ultimii trei ani. La data de 12 decembrie 2024 erau active 146.387 de astfel de contracte individuale de muncă ale salariaţilor cetăţeni ai unor state din afara Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European, dintre care 94.155 contracte individuale de muncă nou încheiate”, a precizat Constantin.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african