MODIFICĂRI FISCALE IMPORTANTE care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014

De la 1 ianuarie 2014 intră în vigoare o serie de schimbări ale legislaţiei fiscale. Trecerea la sistemul optional a TVA la încasare, noi impozite privind constructiile speciale si modificarea formularelor 208 si 209 utilizate pentru declararea impozitului la vanzarile de imobile din patrimoniul personal de catre persoanele fizice sunt doar câteva dintre schimbările de care se vor lovi românii în 2014, potrivit hotnews.ro.

01 ian. 2014, 11:35
MODIFICĂRI FISCALE IMPORTANTE care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014

1. Se renunta la declararea bonurilor fiscale in valoare de pana la 100 euro considerate facturi simplificate. Masura e valabila pana la data de 31 decembrie 2014

In Monitorul oficial de vineri, 13 septembrie 2013, au fost publicate urmatoarele doua acte normative: un ordin privind modificarea instructiunilor de completare a declaratiei informative 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national. Se renunta la declararea bonurilor fiscale in valoare de pana la 100 euro considerate facturi simplificate. Cel de-al doilea ordin se refera la procedura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale pentru contribuabilii ce beneficiaza de imprumuturi din fonduri europene, nedecontate la termen de catre autoritatile de management.

Primul ordin, referitor la modificarea instructiunilor de completare a declaratiei informative 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national stabileste ca in declaratia informativa nu se inscriu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate. Scutirea la declarare se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014. Nici facturile emise prin autofacturare nu se vor raporta in declaratie.

2. Sistemul de TVA la incasare devine optional

Sistemul TVA la încasare devine opţional începând cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/ 2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României din 19 decembrie.

Sistemul de TVA la încasare presupune că exigibilitatea taxei intervine la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate sau, în cazul facturilor neîncasate, în cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturilor.

Prin OUG 111/2013 se instituie opţiunea privind aplicarea sistemului TVA la încasare pentru persoanele impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei.
Persoana impozabilă care optează să aplice sistemul TVA la încasare trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Se consideră că persoana impozabilă a optat în mod tacit pentru continuarea aplicării sistemului TVA la încasare, neavând obligaţia să depună notificarea, dacă în anul precedent a aplicat sistemul TVA la încasare şi cifra sa de afaceri nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei.

3. Schimbari majore privind impozitarea aplicata contribuabililor

La mijlocul lunii noiembre, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta prin care se aduc  de  anul viitor modificari foarte importante activitatii financiar- contabile si impozitelor datorate de romani. Schimbarile intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, acestea majorand semnificativ impozitarea aplicata contribuabililor. Documentul modifica si procedura TVA aferenta contribuabililor declarati inactivi, impozitul pe dividende si perioada fiscala la impozitul pe profit, cand contribuabilii opteaza pentru un alt exercitiu financiar decat anul calendaristic.  In plus, se reglementeaza impozitul pe constructii, se majoreaza redeventele miniere si se refomuleaza notiunea de microintreprindere, mai scrie hotnews.ro.

4. CASS datorat pentru chirii

De la 1 ianuarie se introduce contributia individuale la asigurarile de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere, arendare), şi va fi implementat sistemul national de raportare, verificare, monitorizare si control a situatiilor financiare si a bugetelor apartinand institutiilor publice.

7. Ordin privind modificarea formularelor 208 si 209 utilizate pentru declararea impozitului la vanzarile de imobile din patrimoniul personal de catre persoanele fizice

La cedarea dreptului de proprietate intre persoane fizice, asupra constructiilor de orice fel si asupra terenurilor, se datoreaza un impozit calculat in functie de perioada de detinere a imobilului, astfel:
a. pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b. pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.