MODIFICĂRI IMPORTANTE în toate staţiile de metrou din Bucureşti. Ce va instala Metrorex pe peroane

Publicat: Miercuri, 03 August 2016 10:59 // Actualizat: Miercuri, 03 August 2016 10:59 // Sursa: romaniatv.net

Metrorex intenţionează să acorde o atenţie mai mare celor care călătoresc cu metroul, îndeosebi persoanelor cu deficienţe de văz. În perioada următoare, compania de transport subteran vrea să introducă benzi speciale din material ceramic, care să îi ghideze pe nevăzători şi pe cei care au probleme cu vederea să ajungă în siguranţă pe peron şi în trenurile de metrou. Recent, Metrorex a fost implicat într-un scandal public, după ce o persoană a acuzat că s-a lovit în spaţiul rămas liber între peron şi metrou. Ulterior, în staţii au fost introduse benzi speciale de avertizare. 

Toate staţiile de metrou din Capitală urmează să fie accesorizate astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu deficienţe de văz. Practic, staţiile Metrorex ar urma să fie dotate cu benzi speciale din dale ceramice, care să îi ajute pe călători să ajungă pe peron şi apoi în trenurile de metrou, chiar dacă au probleme cu vederea. 

"În spaţiile deschise, persoanele nevăzătoare au nevoie de o cale de deplasare tactilă sau o linie de ghidare tactilă. Suprafeţele indicatoare tactilo-vizuale sunt elemente de pavaj sau pentru pardoseli, profilate conform prevederilor standardelor internaţionale, care permit persoanelor care utilizează bastonul alb şi sensibilitatea la călcare sau identificarea vizuală să obţină informaţii despre un anumit traseu sau despre prezenţa unui eventual pericol", se menţionează în caietul de sarcini aferent licitaţiei publice lansată de Metrorex în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). 

Conform sursei citate, modificările pe care Metrorex intenţionează să le facă în staţiile de metrou din Capitală sunt necesare ca urmare a aplicării directivelor europene în acest domeniu. 

"Avantajele sociale ale implementării traseelor pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv benzile din dale ceramice sunt creşterea cerinţelor tehnice de calitate ale mediului construit în vederea asigurării accesului neîngrădit şi utilizării acestuia de către persoanele cu handicap", se menţionează în documentaţia elaborată de Metrorex. 

Se construiesc intrări noi la una din cele mai aglomerate staţii de metrou de pe magistrala Berceni-Pipera. ANUNŢUL METROREX

Doar 2 din cele 51 de staţii de metrou sunt acum dotate cu benzi speciale pentru nevăzători

Proiectul de instalare a benzilor speciale din dale ceramice se află în prezent în fază incipientă, Metrorex căutând acum servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru "Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere (dotarea staţiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice)" pentru care compania este dispusă să plătească 410.000 lei fără TVA. Proiectul ar putea fi implementat peste aproape 7 luni, după ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale, respectiv studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentaţie de atribuire şi asistenţă tehnică pe perioada procedurii de atribuire. 

În prezent, doar două din staţiile de metrou puse în funcţiune au implementată soluţia cu benzi speciale din dale ceramice pentru traseul persoanelor cu deficienţe de văz, respectiv staţiile Jiului şi Bazilescu de pe magistrala 4 de metrou. 

Benzile speciale din dale ceramice vor fi instalate până pe peron

"Se va urmări direcţionarea călătorului de la cota terenului către peronul staţiei, până la accesul în tren şi invers. Zonele care vor primi traseele cu benzi pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale sunt accesele de metrou, pasajele pietonale, vestibulul şi peronul", se specifică în documentul Metrorex. 

În urmă cu câteva luni, Metrorex a fost implicat într-un scandal public după ce o femeie a reclamat faptul că s-a lovit la picior între spaţiul dintre peron şi vagonul de tren în staţia Piaţa Victoriei. Astfel, în luna februarie, compania de transport subteran a decis să instaleze benzi reflectorizante care să marcheze marginea peronului, pentru a atrage atenţia călătorilor unde se termină peronul şi unde începe spaţiul destinat metroului. 

Citeşte şi RISC MAJOR de incendiu la metrou. Staţia din care oamenii Nu au pe unde să iasă dacă ia foc

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
benzi speciale dale de ceramica Metrorex peron metrou statii metrou
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H