Modificări legislative CSM: Intrare în magistratură fără concurs pentru foşti magistraţi şi avocaţi cu vechime

Foşti magistraţi care au profesat minim 10 ani şi au încetat această activitate din motive neimputabile lor şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani ar putea intra în magistratură fără concurs, potrivit unor modificări legislative discutate în Comisia 1 a CSM. În plus, conform altei modificări, magistraţii vor avea nevoie de o vechime mai mare şi cu patru ani în funcţie pentru a promova la o instanţă sau un parchet superior sau a ajunge în funcţii de conducere.
Iulian Tudor
25 iul. 2015, 20:08
Modificări legislative CSM: Intrare în magistratură fără concurs pentru foşti magistraţi şi avocaţi cu vechime

Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, săptămâna trecută, în Comisia nr. 1, o serie de propuneri de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Comisia CSM propune ca „persoanele care au ocupat minim 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior”.

De asemenea ar putea fi numite magistraţi, fără concurs, „persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 18 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani”, potrivit unei alte propuneri de modificare.

În vederea numirii, aceste persoane ar urma să susţină un interviu în faţa plenului CSM.

Citeşte şi: Magistraţii care au instrumentat cazul elevei violate din Vaslui, cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară

Totodată, magistraţii vor avea nevoie de o vechime mai mare şi cu patru ani în funcţie pentru a promova la o instanţă sau un parchet superior sau a ajunge în funcţii de conducere, potrivit unor modificări legislative discutate în Comisia 1 a CSM, scrie Mediafax.

Conform legii în vigoare, pot participa la concursul de promovare la instanţele sau parchetele imediat superioare judecătorii şi procurorii care au avut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc o serie de condiţii de vechime.

Comisia propune să poată participa la concurs şi magistraţii care au obţinut calificativul „bine” la ultima evaluare.

Pe de altă parte, creşte vechimea necesară pentru participarea la concursul de promovare, astfel: de la 5 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de
tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat, la „7 ani vechime efectivă”, de la 6 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de curte de apel şi procuror la parchetul de pe lângă aceasta, la „10 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de judecător de tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat”, şi de la 8 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la „12 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Condiţiile minime de vechime se modifică, tot în creştere, şi pentru numirea în funcţii de conducere: pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă
judecătorie şi adjunct al acestuia, de la o vechime de 5 ani în funcţia de judecător sau procuror, la 6 ani, adăugânduse că pentru funcţia de preşedinte de secţie la judecătorie este necesară o vechime efectivă de 4 ani în funcţia de judecător sau procuror, pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum şi preşedinte de secţie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, adjunct al acestuia şi procuror şef secţie al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, de la o vechime de 6 ani în funcţia de judecător sau procuror, la o vechime efectivă de 10 ani, iar pentru funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, preşedinte de secţie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel şi adjunct al acestuia, procuror şef secţie al parchetului de pe lângă curtea de apel, de la o vechime de 8 ani în funcţia de judecător sau procuror, la o vechime efectivă de 12 ani.

Propunerile comisiei urmează a fi discutate în plenul CSM.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. Apropiatul său dezvăluie tot: E menit să distrugă
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Luxul în care tăriește Putin. Imagini unice din vila președintelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare