Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare

În viitorul extrem de apropiat este posibil să ne luăm la revedere de la semaforul clasic și să ne obișnuim cu noua variantă cu patru culori. Iată care este semnificația culorii alb.
Alina Costache
13 mai 2024, 14:59
Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare
Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare

În câțiva ani, este posibil să ne bucurăm de semaforul cu patru culori – roșu, galben, verde și alb. Odată cu creșterea numărului de mașini autonome, experții consideră că este necesară o schimbare semnificativă în sistemul de semaforizare pentru a gestiona aceste vehicule. Autoritățile din Michigan sunt deja angrenate în dezvoltarea unui astfel de sistem, conform raportului ABC News.

Citește și: Porsche Cayenne, zdrobit între tramvai și piciorul Pasajului Basarab. Șoferul teribilist a forțat semaforul: „A intrat pe linia de BMW”

Pe măsură ce vehiculele devin din ce în ce mai inteligente și mai conectate, cele trei culori tradiționale de semafor, care au controlat fluxul de trafic timp de mai bine de un secol, se află și ele în fața unei posibile transformări majore. Cercetătorii explorează modalități de integrare a funcțiilor moderne ale mașinilor, precum GPS-ul, pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența traficului. În final, modernizările ar putea duce la eliminarea completă a semnalelor roșii, galbene și verzi, permițând mașinilor autonome să preia controlul. Sau, conform unor sugestii ale cercetătorilor, semafoarele ar putea să adopte o a patra culoare, alb, în loc de cele trei tradiționale. Henry Liu, profesor de inginerie civilă care conduce un studiu la Universitatea din Michigan, a declarat că implementarea unui nou sistem de semnalizare s-ar putea afla mult mai aproape decât se așteaptă mulți oameni.

„Ritmul progresului inteligenței artificiale este foarte rapid și cred că acest moment se apropie”, a spus el.

De-a lungul anilor, semaforul a rămas în mare măsură neschimbat în SUA. În 1914, orașul Cleveland a introdus ceea ce este considerat primul „sistem de control al traficului municipal”, potrivit istoricului Megan Kate Nelson din Smithsonian Magazine. Inițial alimentată de electricitatea de la linia de troleibuz a orașului, invenția inginerului James Hodge avea doar două lumini: roșu și verde, culori tradiționale folosite de mult timp pentru căile ferate.

Un ofițer de poliție aflat într-o cabină de pe trotuar era responsabil pentru schimbarea semnalului printr-un comutator. Câțiva ani mai târziu, se atribuie ofițerului de poliție din Detroit, William Potts, introducerea luminii galbene la semafor, deși, din cauza statutului său de angajat al orașului, nu a putut breveta invenția. Până în anii 1930, potrivit lui Nelson, toate orașele mari americane și multe dintre cele mai mici aveau cel puțin un semafor funcțional.

Cu apariția vehiculelor conectate și automate, se deschide însă o lume a unor noi posibilități pentru semnalele de circulație. Printre cei care redefinesc modul în care se desfășoară traficul se numără o echipă de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, condusă de Ali Hajbabaie, profesor asociat de inginerie. În loc să renunțe la semnalele de circulație actuale, Hajbabaie sugerează adăugarea unei a patra lumini de semafor, poate albă, pentru a indica când există suficiente vehicule autonome pe drum pentru a permite trecerea intersecției.

„Când ajungem la intersecție, ne oprim dacă este roșu și mergem dacă este verde”, a spus Hajbabaie.

„Dar dacă lumina albă este activă, trebuie doar să urmărești vehiculul din fața ta”. Deși cercetările lui Hajbabaie se referă la o lumină albă, culoarea specifică nu este importantă, a spus el.

Luminile actuale ar putea să fie suficiente, să zicem, modificându-le să clipească în roșu și verde simultan pentru a semnala că mașinile fără șofer trebuie să treacă. Cheia ar fi să ne asigurăm că este adoptată universal, așa cum sunt semnalele actuale. Un proces lung Utilizarea unei astfel de abordări ar dura ani de zile, deoarece ar fi necesar ca 40% până la 50% dintre vehiculele de pe drum să se conducă singure, a recunoscut Hajbabaie. Purtătorul de cuvânt al Waymo, Sandy Karp, a subliniat că filiala de mașini cu conducere autonomă a companiei-mamă a Google a lansat un serviciu de partajare complet autonom în Los Angeles și Austin, Texas, chiar și fără adăugarea unei a patra lumini de semafor.

„Deși este bine în această etapă incipientă a dezvoltării AV ca oamenii să se gândească creativ cum să faciliteze implementarea în siguranță a AV-urilor sigure, factorii de decizie politică și proprietarii de infrastructură ar trebui să aibă grijă să nu recurgă prea curând la investiții specifice AV care se pot dovedi a fi premature sau chiar inutile”, a spus Karp într-un e-mail către The Associated Press.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au adoptat o abordare diferită. Ei au desfășurat un program pilot în suburbia Detroit din Birmingham, folosind informații din datele despre viteză și locație găsite în vehiculele General Motors pentru a modifica funcționarea semafoarelor din acel oraș. Cercetătorii au obținut recent un grant de la Departamentul de Transport al SUA în temeiul legii infrastructurii bipartizane pentru a testa cum să facă schimbările în timp real.

Deoarece cercetarea din Michigan se ocupă de vehicule care au șoferi, deci nu complet autonome, ar putea fi mult mai aproape de o implementare mai largă decât ceea ce caută Hajbabaie. Liu, care a condus cercetarea din Michigan, a spus că și cu doar 6% dintre vehiculele de pe străzile din Birmingham conectate la sistemul GM, acestea oferă suficiente date pentru a regla sincronizarea semafoarelor pentru a fluidiza fluxul. Cele 34 de semafoare din Birmingham au fost alese deoarece, la fel ca mai mult de jumătate dintre semafoarele la nivel național, sunt setate la un program de timp fix, fără camere sau senzori pentru a monitoriza aglomerația. Liu a spus că, deși există soluții de înaltă tehnologie pentru monitorizarea traficului, acestea impun orașelor să facă upgrade-uri complexe și costisitoare.

„Frumusețea acestui lucru este că nu trebuie să faci nimic infrastructurii”, a spus Liu.

„Datele nu provin din infrastructură. Vin de la companiile de mașini”.

Danielle Deneau, director pentru siguranța traficului la Comisia Rutieră din regiunea Oakland, Michigan, a declarat că datele inițiale din Birmingham au ajustat doar cu câteva secunde timpul de iluminare a luminii verzi, dar au fost totuși suficiente pentru a reduce aglomerația. Schimbări și mai mari ar putea fi pregătite în cadrul noii cercetări finanțate prin grant, care ar automatiza semafoarele într-o locație încă neanunțată din regiune.

Citește și: Horoscop special: Află ce fel de şofer eşti in funcţie de zodie! Conduci prudent sau „fentezi” semaforul?

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Bolile care pun frână șoferilor. Până la ce vârstă poți să conduci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare