Moldova, grav afectată de ninsori.Zeci de localităţi, fără curent, sute de oameni, blocaţi în nămeţi

Zeci de localităţi din zona Moldovei nu sunt alimentate cu energie electrică, luni, cel mai afectat fiind judeţul Vaslui, unde sunt nealimentate cu electricitate 15 localităţi. De asemenea, peste 260 de persoane rămase blocate în nămeţi în Botoşani au fost salvate de forţele de intervenţie. În plus, din cauza zăpezii au avut loc şi accidente rutiere, iar peste 110 TIR-uri au fost blocate pe drumul european 581.

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 08:48
Moldova, grav afectată de ninsori.Zeci de localităţi, fără curent, sute de oameni, blocaţi în nămeţi

Potrivit unui comunicat al E.On Moldova Distribuţie, viscolul din ultimele zile a provocat avarii semnificative în reţelele de energie electrică din Moldova, iar rafalele puternice de vânt au determinat ruperea unor conductoare şi distrugerea elementelor de izolaţie şi de susţinere a unor linii electrice aeriene.

Totodată, au fost rupţi şi mulţi copaci din vecinătatea liniilor de electricitate, iar în cădere au afectat şi sistemul de distribuţie a energiei electrice. Echipele E.On Moldova Distribuţie au intervenit, dar nu au reuşit să ajungă la toate liniile afectate de intemperii, din cauza drumurilor înzăpezite, menţionează sursa citată.

CITEŞTE ŞI: COD GALBEN de viscol în mai multe judeţe din ţară

120 de gospodării din şase localităţi sucevene (Băneşti, Roşcani, Rotunda, Dealu, Câmpulung Moldovenesc şi Calafindeşti) nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza zăpezii. În cursul zilei de luni, în judeţul Suceava au fost închise şi 52 de grădiniţe având 2.051 preşcolari şi 47 şcoli cu totalizând 11.763 elevi, informează Mediafax.

În judeţul Vaslui sunt 15 localităţi fără electricitate, în judeţul Botoşani 10 localităţi, iar în Iaşi şase localităţi. Totodată, şi câte o localitate din judeţele Argeş, Gorj şi Galaţi nu are energie electrică. Datele sunt aferente orei 13.00, precizează Ministerul Economiei.

„Echipele E.On Moldova Distribuţie acţionează în continuare pentru remedierea acestor avarii, precum şi pentru rezolvarea deranjamentelor individuale şi colective. Este posibil ca până la eliberarea căilor de acces către localităţile afectate de viscol, unele intervenţii să se facă cu întârziere”, se mai arată în comunicat.

Vaslui: Peste 110 TIR-uri au fost blocate pe drumul european 581, din cauza restricţiilor de trafic

Potrivit Prefecturii Vaslui, din cauza restricţiilor de trafic impuse de autorităţi ca urmare a ninsorilor abundente şi a viscolului aproximativ 115 TIR-uri au fost blocate în patru puncte principale de pe drumul european 581 din judeţul Vaslui, respectiv în Bârlad şi Vama Albiţa, unde au fost staţionate 80 de autotrenuri, şi Huşi şi Crasna, unde au aşteaptat 30-40 de TIR-uri.

Traficul rutier pe drumul european 581 a fost reluat luni seara, după ce iniţial fusese închis duminică după-amiază.

Botoşani: Peste 260 de persoane au fost salvate din nămeţi de echipele de intervenţie

Pentru salvarea celor peste 260 de persoane blocate în nămeţi, în judeţul Botoşani, au intervenit pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, lucrători la societăţile de întreţinere a drumurilor şi autorităţile locale, potrivit Mediafax. Oamenii au fost cazaţi în noaptea de duminică spre luni în şcoli, spitale, dar şi la persoane particulare din Botoşani, Dorohoi, Gorbăneşti, Hudeşti, Darabani, Ştefăneşti, Păltiniş, Româneşti, Stăuceni, Truşeşti şi Vorniceni, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare, hrană şi ceai cald.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a recomandat, luni, populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică având în vedere prognoza meteo pentru următoarele ore.

Circulaţia feroviară a fost întreruptă de duminică seară pe tronsonul Botoşani – Leorda – Dorohoi, toate trenurile fiind anulate.

Condiţiile meteorologice nefavorabile şi neatenţia şoferilor fac victime pe şosele. Astfel că, un bărbat în vârstă de 37 de ani a murit strivit de un TIR, luni, în jurul orei 13.30, pe şoseaua ocolitoare a Braşovului. Acesta oprise maşina, un Matiz, pe marginea drumului, deoarece rămăsese cu maşina în pană. Ulterior, el şi-a sunat soţia, care lucra la o firmă în apropiere, iar aceasta a venit cu o Dacia Logan pentru a tracta autoturismul avariat, informează Mediafax.

În timp ce bărbatul se afla între cele două autoturisme parcate, încercând să le lege cu un cablu de tractare, un TIR a venit cu viteză mare şi a intrat în acesta. Autotrenul a aruncat cele două autoturisme în afara carosabilului, pe câmp, iar bărbatul a rămas prins între maşini, murind pe loc în urma impactului.

Soţia acestuia, în vârstă de 28 de ani, a suferit doar răni uşoare, fiind transportată în stare de şoc la Spitalul Judeţean Braşov pentru îngrijiri.

Un alt accident a avut loc pe un drum naţional din Vaslui, luni după-amiază. O măicuţă de 40 de ani a pierdut controlul maşinii pe care o conducea, a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit frontal cu o autoutilitară condusă regulamentar de un bărbat de 49 de ani. În urma impactului, cei doi şoferi au fost răniţi.

Potrivit oamenilor legii, măicuţa nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, respectiv carosabil acoperit cu gheaţă şi zăpadă.

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au decis, luni seară, transferarea femeii la o clinică din Iaşi din cauza stării grave în care se afla.