Moldovan, despre începerea anului şcolar: „E nevoie să avem învăţământ”. Cine se va ocupa de siguranţa epidemiologică în şcoli

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că autorităţile vor găsi soluţii pentru a asigura siguranţa epidemiologică în şcoli, odată cu deschiderea anului şcolar, şi funcţionalitatea direcţiilor de sănătate publică, având în vedere că mulţi medici şcolari sunt detaşaţi în această perioadă la DPS-uri.

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 08:46
Moldovan, despre începerea anului şcolar: „E nevoie să avem învăţământ”. Cine se va ocupa de siguranţa epidemiologică în şcoli

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat, joi, referitor la începerea noului an şcolar în 14 septembrie că „este (un plan n.red.) foarte raţional, este nevoie să avem învăţământ, contactul până la urmă între cadrele didactice, între profesori şi elevii lor acest contact este necesar şi soluţia care a fost propusă cu zone de siguranţă, verzi, galbene, roşii, mi se pare raţională şi o să mergem pe această idee”. 

Întrebat ce se întâmplă cu medicii şcolari care sunt acum detaşaţi la DSP, Moldovan a declarat că „în acest moment, greutatea este la nivelul DSP-urilor şi o să găsim soluţii echilibrate pentru a asigura siguranţa epidemiologică şi în şcoli şi funcţionalitatea DSP-urilor”.

Citeşte şi: Reprezentant al părinţilor: În cazul unei contaminări, şcolile şi directorii ar putea fi daţi în judecată

 

Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an şcolar. Şcoala va începe pentru majoritatea elevilor

Klaus Iohannis a anunţat că anul şcolar va începe pe 14 septembrie pentru învăţământul preuniversitar. Autorităţile locale vor fi cele care vor decide care sunt şcolile în care elevii vor merge la cursuri şi unde se va face şcoală online.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a explicat că aceste trei scenarii sunt :
– Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
– Scenariul galben – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
– Sscenariul trei, cel roşu – unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”, a explicat preşedintele.
Conform lui Iohannis, se ţine cont de situaţia concretă din localitate, chiar şi din şcoală, şi în funcţie de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate şcolară în parte.
„Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă se află scenariul roşu, unde mai mult de trei persoane pe zi în medie înseamnă scenariul de avarie când nu se face şcoală fizic, ci se face şcoală online”, a precizat Iohannis.
Conform lui Klaus Iohannis, învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice, învăţământul online e acceptat ca formă de învăţământ.

„Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. MS lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a subliniat preşedintele.