Moment de reculegere COLECTIV. Mii de persoane, au comemorat în TĂCERE victimele tragediei

A trecut o săptămână de la incendiul din Club Colectiv, unul care a îndoliat ţara. Mii de oameni au participat la un marş al tăcerii care a pornit de la Piaţa Unirii şi au mers la fosta fabrică Pionierul, în care funcţiona clubul morţii. Cu capul plecat şi cu lacrimi în ochi, mulţi au aprins lumânări în memoria celor 32 de tineri care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului şi au spus, în gând, o rugăciune pentru cei 130 de tineri are se află încă pe patul de spital. Dintre aceştia, peste 30 luptă să scape din ghearele morţii care încă le dă târcoale, alţi aproximativ 50 pot să intre oricând în stare critică, deoarece complicaţiile care pot să apară sunt imposibil de prevăzut.

RomaniaTV.net
06 nov. 2015, 21:17

Sute, poate chiar mii de oameni s-au îndreptat vineri seară spre Club Colectiv. Dar nu către vreun concert, cum se întâmpla până pe 30 octombrie, ci pentru a aprinde o lumânare şi a spune o rugăciune în locul care în acea seară, la ora 22.32, a devenit un crematoriu în care au ars oameni şi suflete.

 

26 de tineri au murit pe loc. Unii au ars după ce au căzut la pământ năuciţi de fumul toxic pe care l-au inhalat după aprinderea buretelui fonoizolant de pe stâlpii de susţinere şi de pe tavan. Alţii au fost călcaţi în picioare după ce au căzut la pământ în învălmăşeala creată la uşă în disperarea celor peste 200 de oameni care se aflau înăuntru pentru a se salva. Unii au murit după ce, deşi reuşiseră să iasă, au decis să se întoarcă pentru a încerca să-i mai salveze şi pe alţii.

Alţi şase tineri s-au stins în spitale: unul chiar în noaptea de după incendiu, restul în zilele următoare.

130 de persoane, tineri şi adolescenţi, sunt în continuare în spitale, cu arsuri şi intoxicaţii puternice. Dintre aceştia, peste 30 erau în stare critică, potrivit ultimelor date furnizate de autorităţi, iar alţi 50 sunt în continuare grav, iar starea lor s-ar putea agrava oricând. Raed Arafat şi medicii cu experienţă în domeniul chirurgiei plastice şi al arsurilor estimau că numărul morţilor ar putea chiar să se dubleze în perioada următoare şi că pentru cei cu arsuri grave ale căilor aeriene superioare şi ale căilor respiratorii complicaţiile pot apărea chiar şi după o lună-o lună şi jumătate de tratament.