Moment dedicat Mihaelei Ursuleasa, la Berlin, de către Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, a triumfat în faţa publicului din arhiplina Sală Mare de la Konzerthaus, sâmbătă seara, la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, orchestra dedicând cutremurătorul "Pas de deux" de Ceaikovski memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.

RomaniaTV.net
05 aug. 2012, 10:59
Moment dedicat Mihaelei Ursuleasa, la Berlin, de către Orchestra Română de Tineret

Programul concertului a cuprins cinci lucrări pentru orchestră simfonică mare, extrem de dificile din punct de vedere tehnic şi de pretenţioase din punct de vedere artistic, avizatul public berlinez apreciind evoluţia orchestrei române ca pe un reper valoric al actualei ediţii a festivalului şi răsplătind-o cu minute în şir de aplauze şi urale.

Programul a cuprins în deschidere o primă audiţie românească, „Frenesia 2” de Dan Dediu, autorul fiind prezent în sală, continuând cu uvertura la „Forţa destinului” de Verdi, poemul simfonic „Don Juan” de Richard Strauss, „Dansurile simfonice op. 45” de Rachmaninov şi „Rapsodia Română nr. 1” de Enescu.

Primul bis oferit de orchestră, cutremurătorul „Pas de deux” de Ceaikovski a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, cel de-al doilea bis, „Hora staccato” de Grigoraş Dinicu, încheind seara într-o manieră entuziasmantă.

Pianista Mihaela Ursuleasa – care a fost găsită decedată, din cauza unei hemoragii cerebrale, joi, în apartamentul său din Viena – trebuia să concerteze, sâmbătă seara, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, alături de Orchestra Naţională de Tineret.

În perioada 2-5 august, Orchestra Română de Tineret s-a aflat la Berlin pentru a participa la cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret – Young Euro Classic – aflat la a 12-a ediţie, unde a evoluat în concertul extraordinar la Konzerthaus de sâmbătă seara.

Participarea Orchestrei Române de Tineret la prestigiosul festival de la Berlin a fost posibilă datorită contribuţiei Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Fundaţiei Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Lanto Communication şi UCIMR. Partenerii media ai evenimentului au fost Radio România Cultural, Radio România Muzical şi TVR Cultural.

Programul de la Berlin a fost pregătit la Sinaia, acolo unde a luat fiinţă Orchestra Română de Tineret, sub atenta îndrumare a violoncelistului Marin Cazacu, iniţiatorul proiectului.

Young Euro Classic se desfăşoară în acest an între 27 iulie şi 12 august şi este un eveniment cu un profil unic, fiind primul festival din lume dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Aproape în fiecare seară, pe tot parcursul festivalului, timp de 17 zile, sala de la Konzerthaus şi ofertantul spaţiu din Gendarmenmarkt vor fi pline şi la concerte în care nu se cântă doar Beethoven şi Şostakovici, ci şi creaţii contemporane sau lucrări mai puţin familiare publicului occidental, cu sonorităţi specifice culturilor asiatice sau africane. Pentru tinerii muzicieni participanţi, primirea entuziastă de care se bucură de fiecare dată într-un astfel de cadru, este o experienţă cu totul nouă.

România a participat pentru a doua oară la acest festival cu concertul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, prima participare având loc în 2003, cu Orchestra Concerto a UNMB, dirijată de Dorel Paşcu.