Moment istoric care va avea loc pe Lună în data de 20 ianuarie! Lucrul bizar care se va întâmpla pe satelitul natural al Pământului

Japonia își propune să devină a cincea țară care realizează o aterizare cu succes pe suprafața lunară, urmând astfel precedentelor realizări ale fostei Uniuni Sovietice, Statelor Unite, Chinei și Indiei. Această misiune este parte a unei competiții globale tot mai intense în domeniul spațial. Iată ce se va înttâmpla pe lună în data de 20 ianuarie.

26 dec. 2023, 21:19
Moment istoric care va avea loc pe Lună în data de 20 ianuarie! Lucrul bizar care se va întâmpla pe satelitul natural al Pământului
Moment istoric care va avea loc pe Lună în data de 20 ianuarie! Lucrul bizar care se va întâmpla pe satelitul natural al Pământului

Moment istoric care va avea loc pe Lună. Misiunea de explorare lunară desfășurată de Japonia a bifat un nou succes în momentul în care sonda lunară Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a fost cu succes plasată pe orbita Lunii, conform anunțului făcut de agenția spațială japoneză (JAXA). Acest demers reprezintă un pas important în cadrul planului de a realiza o aterizare precisă pe suprafața lunară pe data de 20 ianuarie, dacă toate elementele misiunii vor evolua conform programului prevăzut.

Citește și: O vedetă Pro TV a devenit milionară în euro. Povestea tristă a jurnalistei: „Mama mea a murit tristă, cu o pensie de 750 de lei pe lună”

Nava spațială SLIM, cunoscută și sub numele de „Moon Sniper”, a fost transportată pe orbita lunară de racheta H2A, care a decolat în septembrie din arhipelagul japonez. Cu peste 35.000 de privitori urmărind evenimentul în timp real pe platforma YouTube, această reușită a confirmat competența tehnologică și ambiția Japoniei de a deveni a cincea țară care plasează un explorator pe suprafața Lunii, alăturându-se astfel fostei Uniuni Sovietice, Statelor Unite, Chinei și Indiei, în contextul unei competiții globale crescânde în domeniul spațial.

SLIM are scopul de a testa o tehnologie revoluționară care permite aterizări punctuale pe suprafețele corpurilor gravitaționale, cu o precizie fără precedent de sub 100 de metri față de țintele vizate. Acest lucru contrastează cu navele spațiale de aterizare tradiționale, care de obicei au o precizie de câțiva kilometri. Dacă misiunea reușește, se preconizează că această aterizare precisă ar marca o tranziție de la o eră în care aterizările sunt posibile „unde putem” la una în care se poate ateriza „unde vrem” pentru misiunile viitoare pe Lună. Aceste misiuni ar putea include explorarea resurselor de apă, necesitând aterizări precise pe suprafețe accidentate, cum ar fi pantele lunare, conform declarațiilor JAXA.

În cazul în care aterizarea programată pentru 20 ianuarie se va dovedi un succes, agenția spațială japoneză își propune să contribuie la descifrarea originilor Lunii prin analiza compoziției rocilor presupuse a proveni din mantaua lunară. Cu toate acestea, dacă SLIM nu va reuși să aterizeze în fereastra de timp stabilită, următoarea oportunitate de aterizare este programată pentru aproximativ 16 februarie, conform precizărilor făcute de către JAXA.

Citește și: Ce pensie are Gheorghe Turda. Multora nu le vine să creadă câți bani primește pe lună artistul. Acum 30 de ani, a fost angajat al MAI