Momente cumplite în timpul unor filmări. Un actor celebru, îngropat de viu

Maestrul Florin Zamfirescu a făcut nenumărate sacrificii şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în carieră. Actorul a povestit că, în urmă cu mulţi ani, în timpul unor filmări, a fost chiar îngropat de viu.

28 apr. 2017, 09:45

„Nu există cadru de film făcut până în ’89 în care să nu fiu lihnit de foame. Nu exista această idee, că omul mai şi mănâncă! Am filmat în „Tatăl risipitor” o scenă în care mă electrocutam şi mă îngropau în pământ, ca să scoată curentul din mine. Au făcut o groapă de înălţimea mea, m-au băgat acolo, dimineaţa la 9, au pus scânduri şi glii de pământ deasupra şi acolo m-au lăsat. Le-am zis că am ameţit, că am nevoie la toaletă, că nu mai pot să stau. Degeaba. Abia la asfinţit am filmat. Cand am ieşit de acolo, eram împleticit!”, a povestit maestrul Florin Zamfirescu mla o emisiune tv.

Născut în orașul Călimănești, Vâlcea, Florin Zamfirescu a frecventat și absolvit atât școala generală cât și liceul în localitatea natală. În anul 1967 a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie Ion Luca Caragiale din București la Facultatea „Arta Actorului”, clasa Profesor Constantin Moruzan, absolvind-o 1971 ca șef de promoție. Fiind repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, s-a mutat după doi ani la București, în noiembrie 1973, la Teatrul Giulești, actualmente Teatrul Odeon. Între anii 1991 și 1994 a funcționat ca director adjunct artistic al acestui teatru. Începând cu 1996 și până în prezent lucrează la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București (cunoscută și sub acronimul UNATC) ca profesor universitar. A fost rector al UNATC din ianuarie 2000 până în 2008. În paralel cu aceste activități, și-a continuat activitatea de actor de scenă și film, respectiv ulterior de regizor de teatru, din 1974 până în prezent.

Debutul său absolut s-a produs la 27 martie 1966, când, în calitate de elev de liceu, a participat la emisiunea-concurs televizată Dialog la distanță în care a recitat cu succes poezia Legenda mănăstirii Argeș. Mai târziu ca student al IATC, a interpretat în cadrul Studioului Cassandra roluri în piese scrise de Costache Facca (personajul Ianache din Comoedia Vremii), Constantin Negruzzi (Mitropolitul din Alexandru Lăpușneanu), respectiv personajul Varravin din piesa A murit Tarelkin de Suhovo-Kobalin, ca parte a examenului de diplomă. A fost, de asemenea, parte a echipei de producție a piesei „Divertisement 70”, considerată un simbol al generației sale.