Mona Pivniceru confirmă că va fi propusă pentru funcţia de judecător la CCR

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a confirmat, marţi seara, că ar putea pleca de la conducerea Ministerului Justiţiei în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională cu susţinerea PNL.

12 mart. 2013, 20:25
Mona Pivniceru confirmă că va fi propusă pentru funcţia de judecător la CCR

„În ceea ce mă priveşte, este adevărat”, a spus Pivniceru, la un post de televiziune, după ce a fost întrebată despre susţinerea sa pentru CC de către PNL.

Ministrul Justiţiei a explicat că ar atrage-o un post de judecător la CC, pentru că vocaţia ei „de origine este cea de judecător”, însă a evitat să dea un răspuns ferm cu privire la plecarea de la conducerea ministerului.

Mona Pivniceru a adăugat că alegerea pe care o va face va depinde de „un complex foarte important de factori” şi că opţiunea care „va triumfa” va fi „cea care este cea mai aproape de structura” ei.

Demnitarul a mai spus că unul dintre lucrurile care ar putea-o determina să rămână la conducerea Ministerului Justiţiei este să numească şefii Parchetului General şi DNA.

Ministrul Mona Pivniceru, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu și adjunctul Avocatului Poporului Valer Dorneanu ar putea deveni, din vară judecători la Curtea Constituțională. Trei judecători își termină mandatele în iunie, iar raportul de forțe de la Curte se schimbă în favoarea lui Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat anterior,că ministrul Mona Pivniceru este susţinută la Ministerul Justiţiei până i se va încheia mandatul, însă poate fi „o formulă’ şi pentru Curtea Constituţională, fiind luată în considerare experienţa de magistrat.

Premierul Victor Ponta a vorbit, marţi, răspunzând unei întrebări, despre posibilitatea ca Mona Pivniceru să părăsească Guvernul în condiţiile în care va fi votată de Senat pentru un mandat de nouă ani ca judecător la Curtea Constituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CC, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

Senatorul Tudor Chiuariu şi europarlamentarul Norica Nicolai sunt variantele pe care le-ar lua în calcul liberalii pentru a o înlocui în funcţia de ministru al Justiţiei pe Mona Pivniceru, opţiunea conducerii PNL fiind pentru un ministru politic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca plenul să numească până pe 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru al cărui mandat se încheie în 8 iunie, a anunţat secretarul Camerei Niculae Mircovici.