Mondializarea, duşmanul celor pro-Brexit şi al celor care l-ar alege ca preşedinte al SUA pe Donald Trump

Respingerea mondializării este numitorul comun al celor pro-Brexit și al celor care l-ar putea vota pe Donald Trump în alegerile pentru Casa Albă, a afirmat senatorul democrat american Bernie Sanders. 

29 iun. 2016, 12:02
Mondializarea, duşmanul celor pro-Brexit şi al celor care l-ar alege ca preşedinte al SUA pe Donald Trump

Aceeași nemulțumire populară care a motivat o majoritate a britanicilor să voteze în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană (UE) i-ar putea arunca pe numeroși americani în brațele lui Donald Trump, a atenționat Bernie Sanders.

Senatorul democrat explică, într-un articol publicat în The New York Times, că mulți alegători americani victime ale mondializării sunt deschiși pentru mesajul protecționist al candidatului republican Donald Trump. ‘La fel ca susținătorii Brexitului, milioane de alegători americani sunt, și este de înțeles, frustrați și porniți împotriva forțelor economice care sunt pe cale să distrugă clasa mijlocie’, a subliniat Sanders. ‘Oare o asemenea respingere a formei actuale a economiei mondiale ar putea surveni în SUA? Fără îndoială’, estimează senatorul american care, în timpul alegerilor primare ale democraților, a atras electoratul tânăr pledând pentru o ‘revoluție politică’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Brexit. Merkel ridică tonul: Londra nu va fi servită „a la carte” cu ceea ce va dori să obţină de la UE

‘În acest moment de joncțiune, Partidul Democrat și noul președinte democrat trebuie să spună foarte clar că sunt de partea celor care au dificultăți și care au fost lăsați de izbeliște. Trebuie să creăm o economie națională și mondială care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru o mână de miliardari’, a declarat democratul, care a anunțat recent că va vota pentru Hillary Clinton.

Potrivit lui Sanders, ‘economia mondială nu funcționează pentru majoritatea oamenilor nici în SUA, nici în lume’. ‘Este vorba de un model economic pus în funcțiune de o elită economică pentru o elită economică. Avem nevoie de o schimbare adevărată’, a notat el, reluând temele pe care le-a promovat în mod intens în timpul campaniei sale. ‘Nu avem nevoie de o schimbare ghidată de demagogie, de sectarism și respingerea imigranților, idei care au punctat o bună parte din retorica de campanie pentru Brexit și care sunt centrale în mesajul lui Donald Trump’, a conchis Sanders.