Monedele care vor dispărea de pe piața europeană. Motivul pentru care Uniunea Europeană a luat decizia să le retragă

Comisia Europeană va consulta cetăţenii UE cu privire la retragerea de pe piaţă a monedelor de 1 şi 2 eurocenţi. În funcţie de opinia cetăţenilor, ar puutea fi elaborată o eventuală propunere legislativă care ar putea duce la eliminarea progresivă a acestor monede, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
29 sept. 2020, 04:59
Monedele care vor dispărea de pe piața europeană. Motivul pentru care Uniunea Europeană a luat decizia să le retragă

Consultarea populaţiei va dura 15 săptămâni, iar în acest timp atât simpli cetăţeni, cât şi instituţiile interesate vor trebui să îşi exprime punctul de vedere, dar şi să furnizeze sugestii cu privire la acest subiect. Ulterior, Executivul comunitar va realiza o analiză şi un studiu de impact cu privire la utilizarea monedelor de 1 şi 2 eurocenţi, luând în considerare, desigur, şi punctele de vedere strânse.

La sfârşitul anului 2021, Comisia va decide dacă se impune o propunere legislativă cu privire la introducerea unor reguli pentru plăţile cu numerar în ţările în care este folosită moneda euro şi cu privire la o posibilă eliminare a monedelor de 1 şi 2 eurocenţi.

Citeşte şi Previziuni sumbre pentru România pentru 2021. Şomaj în creştere şi curs de schimb de 5,15 lei pentru un euro

În cadrul procedurii de evaluare, Comisia va analiza cu atenţie impactul economic, social şi cel asupra mediului al introducerii unor reguli uniforme. 

Motivul pentru care oficialii europeni vor scoaterea monedelor sus-menţţionate de pe piaţă este faptul că acestea costă foarte mult pentru a fi fabricate şi deseori ajung în portofelele cetăţenilor fără a fi utilizate, potrivit Agerpres.