Monica Anisie, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre redeschiderea şcolilor din 14 SEPTEMBRIE. De când va fi PREZENŢA OBLIGATORIE

Prezenţa elevilor la şcoală va fi obligatorie în scenariul verde, nu opţională, a subliniat ministrul Educaţiei Monica Anisie într-o intervenţie la Antena 3. Aceasta a precizat că scenariul potrivit va fi stabilit de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ în parte. 

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 08:24
Monica Anisie, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre redeschiderea şcolilor din 14 SEPTEMBRIE. De când va fi PREZENŢA OBLIGATORIE

Ministrul a explicat că descentralizarea deciziei de stabilire a scenariului este firească, întrucât şcolile îşi cunosc cel mai bine situaţiile din punct de vedere al infrastructurii, dar şi al cazurilor de coronavirus.

Decizia este una descentralizată. Unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația și din punct de vedere al infrastructurii, dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul consiliului de administrație al unității de învățământ, se stabilește care este scenariul, după care se va transmite către inspectoratele școlare județene care, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, analizează situația și din punct de vedere epidemiologic, dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în Consiliul de Administrație și, împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor, a precizat ministrul Educaţiei.

Citeste si Reprezentant al părinţilor: În cazul unei contaminări, şcolile şi directorii ar putea fi daţi în judecată

Referitor la obligativitatea întoarcerii elevilor la şcoală din 14 septembrie, în cazul unui scenariu verde, Monica Anisie a dat asigurări că, atât timp cât Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu DSP stabilesc că unitatea de învăţământ se încadrează în scenariul verde, nu există niciun pericol pentru copii. Normele sunt aplicabile atât pentru școlile de stat, cât și pentru cele private.

Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce părintele să nu-și trimită copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu Direcția de Sănătate Publică. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, spune Monica Anisie.

Ministrul a anunțat că până pe 12 august toate școlile trebuie să ştie exact ce nevoi au şi de ce personal mai au nevoie.

Am dat în analiză inspectoratelor școlare și unităților de învățământ necesarul, ne referim la necesarul de spaţiu, la necesarul de norme și posturi atât didactice cât și nedidactice, dar și necesarul referitor la medicii școlari sau asistentele medicale din cabinetele medicale din unitățile de învățământ. Analiza are ca termen data de 12 august“, a precizat Monica Anisie.