Monica Iacob Ridzi, audiată la ICCJ în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului în 2009

Monica Iacob Ridzi a fost audiată luni de judecătorii Înaltei Curţi de Casație și Justiție în dosarul în care a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a declarat luni că eventualele nereguli legate de organizarea evenimentului în 2009 au aparținut "în exclusivitate" angajaților din minister.

RomaniaTV.net
09 feb. 2015, 13:28
Monica Iacob Ridzi, audiată la ICCJ în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului în 2009

„Toate eventualele neregularități legate de organizarea zilei de 2 mai aparțin exclusiv angajaților din subordine”, a spus Ridzi în instanță, potrivit Agerpres.

Monica Iacob Ridzi a adăugat că nu i-a cunoscut pe administratorii firmelor care au câștigat contractele, iar de organizarea evenimentului s-a ocupat consiliera ei, Ioana Vârsta.

Legat de organizarea Zilei Tineretului, Ridzi a explicat că a încercat să aducă o personalitate care să promoveze evenimentul, însă nu a reușit, printre cei care au refuzat fiind și Ilie Năstase. În aceste condiții, a luat decizia să apară ea în clipul de promovare, dar nu a dorit prin aceasta să își facă publicitate politică.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat, în 12 ianuarie, dezbaterile şi audierile în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat în faza apelurilor.

Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 – iulie 2009, a fost trimisa in judecata in mai 2011 de procurorii DNA pentru savarsirea mai multor infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice fara drept.

În primă instanţă, Monica Iacob Ridzi a fost condamnata pe 27 ianuarie 2014 de judecatorii ICCJ la 5 ani de inchisoare cu executare. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Ioana Elena Varsta, fosta consiliera a lui Ridzi, la 5 ani cu executare si Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie – septembrie 2009) la 2 ani si 6 luni de detentie cu executare.

Ceilalti inculpati in dosar au primit pedepse cu suspendare: Marius Marcuta – 3 ani, Florin Catalin Mircea – 2 ani si 6 luni, Octavian Petru Dragomir – 3 ani, Claudia Radu – 2 ani si 6 luni, Petre Toia – 3 ani, Daniela Elena Popa – 1 an, Bogdan Iacobescu – 3 ani, George Razvan Nica Udangiu – 3 ani si Marius Cristian Negrea – 3 ani.

Instanta i-a obligat pe Monica Ridzi si pe ceilalti inculpati sa plateasca prejudiciul stabilit de procurorii DNA. De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus anterior de procurorii DNA pe bunurile lui Ridzi, si anume: un apartament in Petrosani, o casa in comuna Scarisoara, judetul Olt, si un teren de 3.500 de metri patrati.

Decizia a fost atacata de inculpati.