Monica Iacob Ridzi, chemată la judecată

Instanţa supremă începe miercuri audierea inculpaţilor în procesul în care Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane, între care foşti consilieri, directori de achiziţii şi de buget, asociaţi de firme, sunt judecaţi pentru fraudarea Ministerului Tineretului şi Sportului cu peste 2,7 milioane de lei.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 19:13
Monica Iacob Ridzi, chemată la judecată

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar în 3 mai 2011. Judecarea dosarului a început în septembrie 2011, magistraţii instanţei supreme verificând la termenele anterioare regularitatea rechizitoriului trimis de procurorii anticorupţie.

Instanţa supremă începe miercuri dezbaterile în acest proces, urmând să fie audiaţi inculpaţii din dosarul privind fraudarea Ministerului Tineretului şi Sportului cu peste 2,7 milioane de lei.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Alături de Ridzi este judecată şi Ioana Elena Vârsta, fostul său consilier personal din perioada aprilie – mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie – septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, şi Cristian Marius Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen.

În acest fel s-a urmărit crearea unei confuzii cu privire la identitatea prestatorilor pentru ca în final să se poată plăti către SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL sumele substanţiale prevăzute în contracte, chiar şi în absenţa unor contraprestaţii, potrivit procurorilor.

În plus, ea ar fi decis divizarea achiziţiei în trei contracte, pentru a crea aparenţa organizării unor manifestări de amploare la nivel naţional care să justifice plata, către cele doua firme, a întregii sume alocate. Contractele includeau prestaţii supraevaluate, despre care ministrul ştia că nu vor fi executate ori că vor fi realizate, în locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicaţii financiare minime, având ca sursă tot bugetul MTS.

Ulterior atribuirii contractelor, fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi dispus plata sumei de 3.067.963,99 lei plus TVA prevăzută în cele trei contracte, deşi cunoştea că firmele au efectuat prestaţii minime în valoare totală de 536.579,13 lei plus TVA. Potrivit procurorilor anticorupţie, diferenţa dintre cele două sume, şi anume 2.737.743,35 lei (aproximativ 650.000 euro), reprezintă prejudiciu în dauna MTS şi constă în contravaloarea unor prestaţii neefectuate, supraevaluate sau care nu aveau legătură cu evenimentul. Corelativ, SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL ar fi obţinut foloase materiale în acelaşi cuantum.

Începând din ianuarie 2009, după ocuparea funcţiei de ministru, Monica Iacob-Ridzi a implicat în activităţile de organizare şi gestionare a fondurilor instituţiei persoane din afara acesteia, între care şi pe Ioana-Elena Vârsta. Aceasta a asigurat, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ridzi punerea în aplicare a planului conceput de ministrul Tineretului şi Sportului.

Cele două au atras în activităţile ilegale, începând din aprilie 2009, şi alţi angajaţi cu funcţii de decizie şi de execuţie în cadrul MTS, respectiv pe Paul Diaconu, Marius-Mihail Mărcuţă, Dan Petre Toia, Octavian Petru Dragomir, Florin Cătălin Mircea, Daniela Elena Popa şi Claudia Radu, potrivit procurorilor.

Pe de altă parte, cu promisiunea atribuirii unor contracte publice în condiţii extrem de avantajoase au fost angrenaţi şi reprezentanţii unor firme private, respectiv Iacobescu, Nica-Udangiu şi Negrea. Aceştia din urmă, alături de funcţionarii ministerului, au participat efectiv la simularea organizării şi derulării de către MTS a unei proceduri de cerere de oferte, pentru a acoperi caracterul ilegal al activităţilor, au mai arătat procurorii.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.