Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, ar putea fi eliberată condiţionat

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, ar putea fi eliberată condiţionat din Penitenciarul Gherla, după ce a stat aproape trei ani în spatele gratiilor, după ce Judecătoria Gherla a dispus punerea sa în libertate, măsura nefiind, însă, definitivă.

RomaniaTV.net
27 oct. 2017, 12:29
Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, ar putea fi eliberată condiţionat

Judecătoria Gherla a decis, vineri, punerea în libertate a Monicăi Iacob Ridzi, care a fost condamnată pentru manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a cerut instanţei de judecată să fie eliberată, după doi ani şi opt luni în care a fost închisă la Penitenciarul Gherla, iar Judecătoria Gherla i-a admis solicitarea.

Decizia de vineri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară de către procurori.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, dar din cauza stării sale de sănătate a fost transferată, în 2 martie, în baza unei solicitări de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava. Ulterior, ea a fost reîncarcerată la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

În 26 martie 2015, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a depus o cerere, care a fost înregistrată la Tribunalul Ilfov, pentru întreruperea executării pedepsei, motivând că suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie. Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

De asemenea, în 28 mai 2015, soţul Monicăi Iacob Ridzi, primarul din Petroşani de la acea vreme, Tiberiu Iacob Ridzi, anunţa că a depus o cerere de graţiere în numele soţiei sale, document în care au fost invocate atât starea de sănătate a acesteia, cât şi situaţia celor doi copii ai cuplului. Monica Iacob Ridzi a invocat în cererea de a părăsi Spitalul Penitenciar Jilava faptul că are doi copii, respectiv o fetiţă de un an şi şapte luni şi un băiat în vârstă de cinci ani. În susţinerea cererii de graţiere, fostul ministru a depus mai multe documente, între care şi o dovadă că suferă de o boală hematologică, iar din cauza imunităţii scăzute, orice infecţie pe care ar putea să o ia în penitenciar i-ar putea fi fatală.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a respins cererea de graţiere formulată de fostul ministru Monica Iacob-Ridzi.


loading...