Monica Macovei: Ambasadorul SUA are tot dreptul să vorbească despre procurorul-şef al DNA

Publicat: Duminică, 20 Mai 2012 15:29 // Actualizat: Duminică, 20 Mai 2012 15:29 // Sursa: Mediafax

După ce ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-a manifestat sprijinul pentru o eventuală numire a lui Daniel Morar în funcţia de procuror general al României, Monica Macovei a declarat că şeful diplomaţiei americane la Bucureşti "are tot dreptul" să facă astfel de aprecieri, pentru că Departamentul de Stat al SUA a "finanţat" atât DIICOT, cât şi DNA şi este interesat de ce se întâmplă cu această "investiţie", a declarat, duminică, vicepreşedintele PDL Monica Macovei.

Foto: opiniatimisoarei.ro

Fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei a precizat că ambasadorul SUA în România şi-a arătat aprecierea faţă de procurorul-şef al DNA Daniel Morar, nefiind pentru prima dată când o face şi a apreciat că Mark Gitenstein are tot dreptul să facă astfel de comentarii.

"Da, are tot dreptul ambasadorul american, sau alţi ambasadori, să facă astfel de comentarii, pentru că SUA, Departamentul de Stat, a finanţat atât DIICOT, cât şi DNA, adică parchetele specializate pe crimă organizată şi corupţie. Sigur că-i interesează ce se întâmplă cu investiţia lor, în sens de eficienţă. Doi: au investitori străini. Investorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România. Cine luptă cu corupţia din România, la nivel de investigaţii? DNA. Deci e firesc şi normal să fie îngrijorat şi să-şi spună părerea cu privire la cum e condus DNA, dacă e condus eficient împotriva corupţiei sau nu", a explicat vicepreşedintele PDL.

Europarlamentarul PDL a reamintit un moment din 2007, când ministrul al Justiţiei era Tudor Chiuariu, care a încercat "să-l dea jos pe Ţuluş, un şef de secţie la DNA" şi atunci au "sărit" ambasadorii olandez, britanic, american, care au mers la CSM şi au făcut declaraţii publice împotriva cererii ministrului Justiţiei.

"Îi interesează pe toţi corupţia, repet, cel puţin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori care sunt opriţi de corupţie. Deci, da, vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii", a adăugat vicepreşedintele PDL.

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu la TVR Info, că va discuta cu noul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu "integritate şi credibilitate" şi că, dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de acelaşi nivel.

Ambasadorul american a mai spus că "vorbeşte sporadic" cu europarlamentarul PDL Monica Macovei şi o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiţie, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt "constante".

"Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiţie, discut cu multe persoane din această ţară, printre care şi Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel şi Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, cât şi după, şi este foarte respectată în SUA", a mai afirmat ambasadorul.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Daniel Morar Mark Gitenstein Monica Macovei procurorul general al României
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 mai 05:59
Răspunde | Votează email 1 email
big
Noi mai avem voie sa vorbim? De "poporul ales" de care Eminescu vorbea in niste termeni...., de betiva de Macovei, de betivul de Basescu? T.-.a in gura!
20 mai 21:58
Răspunde | Votează email 1 email
marika
ambasadorul e cumva conducatorul acestei tari? tara e data licuriciului mare? cine e acest individ si cum isi permite? ce interese il poarta aici? mai plange basescu la poarta ambasadei SUA? chiar nu vede adevaratii corupti si averile imense ale PD?
20 mai 21:56
Răspunde | Votează email 2 email
marika
tAaci,taci,taci! mincinoasa si perfida sinecurista tot nu ai de gand sa ne lasi in pace? vad ca Ridzi e liberta ca si toata cohorta de hoate ale lui basescu asa ca TACI!
20 mai 21:19
Răspunde | Votează email 2 email
Hamangiu
Mai lasa-ne, betivanco. Ambasadorul sua face legea in pdl si eventual se ocupa de vize! ... trezeste din betie, ati pierdut puterea, a chicat governu...cicu mic
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H