RCA s-ar putea scumpi din nou: Service-urile vor „taxă de corectitudine”

RCA: Mai multe asociații de transportatori și proprietari de service-uri auto, susținute de câțiva parlamentari, au inițiat un proiect legislativ care prevede înființarea unui organism care să preia, de la companiile de asigurare și brokeri, activitatea de evaluare a daunelor auto. Așa cum arată în acest moment, proiectul deschide calea pentru instituirea unui monopol, unicat în

30 mart. 2015, 09:25
RCA s-ar putea scumpi din nou: Service-urile vor „taxă de corectitudine”

RCA: Un proiect de lege aflat în discuție la o comisie a Camerei Deputaților va genera o creștere a prețului asigurărilor auto în situația în care va fi aprobat, scrie economica.net. Potrivit propunerii, activitatea de constatare și evaluare a daunelor din accidente auto ar putea deveni monopol, pe un sistem asemănător cu modul de funcționare al Corpului Experților Contabili din România sau al Uniunii Naționale a Notarilor Publici.

Citeşte şi Preţurile RCA au scăzut pentru tineri. Cât cer acum firmele de asigurare

Inițiativa, susținută public de câteva asociații ale transportatorilor și proprietarilor de service-uri auto propune înființarea Corpului Experților și Evaluatorilor Tehnici din România(CEETAR), organism care ar urma să fie singura entitate din România autorizată să constate și să evalueze daunele din accidente auto. În prezent, această activitate este realizată de angajați ai societăților de asigurare dar și de brokeri independenți, specializați mai ales în regularizarea daunelor transfrontaliere, în baza sistemului Carte Verde. Deși, teoretic, ar putea duce la o transparentizare a activității de evaluare a daunelor în favoarea clientului, după cum susține Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente, înființarea CEETAR va avea și efecte negative asupra consumatorilor mai ales în ceea ce privește costul asigurării, în condițiile în care firmele de asigurări vor fi obligate să plătească sume importante către experții Corpului.

Continuarea pe economica.net.