Monstrul din adâncuri, fantoma care a speriat lumea, a fost fotografiat. Imaginile fac înconjurul lumii

„Meduza fantomă gigant” (Stygiomedusa gigantea) a fost surprinsă în timp ce plutea la o adâncime de 975 de metri de către biologii marini de la Monterey Bay Aquarium Research

08 dec. 2021, 10:01
Monstrul din adâncuri, fantoma care a speriat lumea, a fost fotografiat. Imaginile fac înconjurul lumii

Oamenii de știință care controlau de la distanță un submarin au surprins imagini uimitoare cu monstrul din adâncuri, un prădător uriaș în adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific, din apropierea Golfului Monterey din California.

„Meduza fantomă gigant” (Stygiomedusa gigantea) a fost surprinsă în timp ce plutea la o adâncime de 975 de metri de către biologii marini de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). Aceasta este doar una din nouă întâlniri ai biologilor marini de la MBARI cu această creatură, după mii de scufundări cu submarinul desfășurate de institut.

Videoclipul controversat care a împărţit lumea în două tabere. Ce se află în imagine: extraterestru sau fantomă? – VIDEO

„Meduza fantomă gigant a fost colectată pentru prima oară în 1899. De atunci, oamenii de știință au mai întâlnit acest animal doar de vreo 100 de ori”, arată un comunicat de presă de la MBARI.

Brațele monstrul din adâncuri pot ajunge la 10 metri lungime
Meduza gigantică, una dintre cele mai mari specii de meduze de pe planeta noastră, a fost surprinsă în cele mai adânci regiuni ale oceanelor lumii cu excepția Arcticii. Chiar și așa, cercetătorii spun că întâlnirile cu creatura sunt destul de rare, având în vedere că aceasta trăiește la adâncimi prea mari în care oamenii sau submarinele nu pot ajunge.

„Pălăria în formă de clopot” a creaturii are o lățime de peste 1 metru, iar brațele sale pot ajunge până la 10 metri în lungime, potrivit Live Science.

Cum arată vulturul harpie, supranumit „pasărea cu chip uman”. Forță ieșită din comun, comparată cu a unui urs
Nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre „meduza fantomă”, însă oamenii de știință cred că aceasta își folosește brațele pentru a-și prinde prada și a o aduce în gura sa. Creatura se deplasează prin adâncurile întunecate ale oceanului cu ajutorul pulsurilor periodice create de capul său care strălucește slab în nuanțe de oranj.


Meduze, printre cei mai importanți prădători din adâncuri
Înainte de folosirea submarinelor controlate de la distanță, cercetătorii utilizează adesea năvoade pentru a captura creaturile din adâncuri. Această metodă este ideală pentru studierea unor creaturi, însă nu și pentru meduzele de la mari adâncimi.

„Aceste plase pot fi utile pentru cercetarea creaturilor robuste precum pești, crustacee și calamari. Însă, meduzele se dezintegrează atunci când sunt prinse în năvoade”, au explicat cercetătorii de la MBARI, scrie

Meduzele sunt unele dintre cele mai comune creaturi din adâncurile mărilor, iar corpurile lor gelatinoase le permit să supraviețuiască presiunii incredibile de acolo. Cu toate acestea, omenirea mai are multe de descoperit despre aceste creaturi marine. Deși s-a crezut la un moment dat că meduzele nu sunt foarte importante pentru ecologia din adâncuri, un studiu din 2017 de la MBARI a arătat că aceste cnidariane sunt, de fapt, printre cei mai importanți prădători din adâncuri, fiind în competiție cu cefalopodele, peștii și chiar balenele albastre pentru hrană.