Monument istoric scos la licitaţie, statul încă nu are bani să-l cumpere. Vila are o poveste impresionantă VIDEO

Statul român este pe cale să rămână fără încă un simbol. Este vorba de vila Florica, construită de Ion Brătianu la Ştefăneşti, judeţul Argeş şi în care practic s-a scris istoria României moderne. Moştenitorii au hotărît să scoată întregul domeniu la licitaţie pentru că autorităţile judeţene nu au găsit suma, 2 milioane de euro, pe care proprietarii o cer. Vila a fost în administrarea Consiliului Judeţean Argeţ, şi se află în stare perfectă.

RomaniaTV.net
14 mai 2016, 11:36
Monument istoric scos la licitaţie, statul încă nu are bani să-l cumpere. Vila are o poveste impresionantă VIDEO

Vila Florica are o istorie impresionantă. În cei aproape 100 de ani de la finalizare, i-au trecut pragul personalităţi importante şi chiar familia regală.

Vorbim de la regii Romaniei, Carol, Elisabeta, mai apoi in timpul vietii lui Ionel, Ferdinand, Maria, copiii acestora. Vilă de protocol pentru tovarasii Nicolae si Elena Eeausescu.

Mai mult, în această casă practic s-a scris istoria României moderne. Este o casa in care s-au luat decizii importante. Vorbim de Ion Bratianu, numai Razboiul de Independenta, da, in timpul vietii sale, mai apoi Ionel Bratianu care in aceasta casa a gandit miscarile din Primul Razboi Mondial.

De 23 de ani, în vilă funcţionează Centrul de Cultură Brătianu. Din 2013 însă casa a fost retrocedată, iar proprietarii au scos-o la licitaţie. Printr-un proiect de lege, Ministerul Culturii ar avea prioritate la achiziţionare, însă nu a ajuns încă la o înţelegere cu moştenitorii care ar cere aproxmativ două milioane de euro.

Suma cerută de proprietari este însă una infimă în comparaţie cu valoarea istorică. Banii pe care statul ar trebui să îi plătească ar putea fi recuperaţi în câţiva ani numai din scoaterea domeniului în circuitul turistic.