Monumentul Washington: Secretele faimosului simbol dedicat primului preşedinte al Americii FOTO VIDEO

Legendarul monument ridicat în memoria primului preşedinte al Americii, George Washington, a împlinit 230 de ani.

01 mart. 2015, 12:33

Monumentul primului preşedinte al Americii, George Washington, şi-a serbat, duminică, cea de-a 230-a aniversare, iar ca să ajungă aşa cum este astăzi, 40 de ani din „vârsta” lui actuală au fost consacraţi construcţiei măreţului proiect.

Legendara construcţie are secretele şi chiar „aventurile” ei, o parte dintre acestea ieşind la iveală cu ocazia acestei aniversări.

Construcţia a urmat un drum lung, plin de suişuri şi coborâşuri, trecând prin filtrul Constituţiei şi la realizarea căreia au fost  implicate personalităţi marcante, ca Abraham Lincoln sau Papa de la Roma, dar şi masoneria.

Planurile de construcţie au urmat un ritm lent de punere în practică, iar recent, în mai 2014, după aproximativ 3 ani de când monumentul a fost închis pentru renovări din cauza unui seism (22 august 201) care i-a afectat structura, a fost redeschis.

La ceremonie au participat, între alţii, ministrul de Interne, Sally Jewell, directorul National Park Service, Jonathan B. Jarvis, filantropul David Rubenstein şi superintendentul de la National Mall & Memorial Parks, Bob Vogel. Rubenstein a fost cel care a contibuit cel mai mult din punct de vedere financiar la proiectul de restaurare.

O istorie a construcţiei, cu suişuri şi coborâşuri

Când s-a pus piatra de temelie a viitoarei construcţii, în 1845, în discursul dedicat acestui eveniment de către Robert Winthrop, a fost un citat care a devenit celebru: „Poate vreun cutremur îi va zgudui fundaţia … dar personajul pe care îl reprezintă este un edificiu sigur”.

Şi acum, monumentul mai are secrete. Iată câteva dintre lucrurile mai puţin sau chiar deloc ştiute despre celebrului simbol american:

– James Madison a jucat un rol foarte important în începerea proiectului. În 1833, Societatea privată a Monumentului Naţional Washington a venit cu ideea de a aduce un tribut primului preşedinte al Americii. Madison şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, John Marshall, au fondat societatea.

– Prima schiţă a monumentului proiectase o rotondă şi un George Washington în stil roman. Primul proiect câştigător la licitaţie a fost cel al arhitectului Robert Mills, care schţase un obelisc cu vârful plat, iar pe acesta o statuie a lui Geroge Washington într-o trăsură, alături de statuile celor 30 de Părinţi Fondatori. Proiectul actualului obelisc a fost propus în 1876.

– Masonii şi Papii s-au implicat în acest proiect. Francmasonii au folosit simbolurile masonice la ceremonia din 1848, la care au participat 20.000 de persoane. Atunci s-au distribuit copii după Constituţie şi după Declaraţia de Independenţă.

 – La ceremonia din 1848, lista faimoşilor oaspeţi îi includea pe James Buchanan, Lincoln, Andrew Johnson, Dolley Madison, dar şi pe Dolley Madison, văduva lui Alexander Hamilton, Betsey Hamilton şi pe preşedintele în exerciţiu, James K.Polk.

– Societatea fondatoare le-a cerut tuturor participanţilor la priect şi la ceremonie să doneze pietre ceremoniale, pentru a contribui astfel la procesul de construcţie. Astfel s-au implicat şi clericii. Papa Pius al IX-lea a donat o piatră memorială din marmură. Gestul suveranului a înfuriat partidul anti-catolic „Know Nothing”, care s-a răzbunat boicotând alegerile pentru conducerea Societăţii fondatoare şi, în final, părăsind-o, motiv pentru care Congresul a tăiat fondurile proiectului pe o perioadă de 5 ani, până când s-au retras cei care erau împotriva catolicilor.

– Cît timp Societatea fondatoare a fost condusă de Know Nothing , în anii 1850,timp de 22 de ani nu s-a mai ocupat nimeni de proiect, iar monumentul a fost pe punctul de a fi transformat în abator şi adăpost de animale în timpul Războiului Civil. Congresul a preluat proiectul în 1876.

-Pentru a se continua construcţia, autorităţile au cerut sprijinul armatei, ai căror ingineri, sub îndrumrea colonelului Thomas Lincoln Casey, au revizuit planurile iniţiale. Obeliscul s-a ales astfel cu o cupolă de aluminiu, folosită ca protecţie împotriva fulgerelor. În februarie 1885 a avut loc ceremonia noului obelisc.

– După ce a fost ridicat şi inaugurat, monumentul a devenit, în acea vreme, cea mai înaltă clădire din lume.

– Monumentul este o capodoperă a ingineriei. Este construit numai din blocuri de marmură unite între ele, dar fără a fi lipite cu mortar sau alt fel de materiale de construcţii. Plăcile de marmură sunt „lipite” între ele numai prin forţa gravitaţională şi prin frecare.

– Celebrul simbol al Statelor Unite ale Americii a servit şi cinematografiei, Poveştile despre el au fost ecranizate în câteva producţii de gen.