Procuror acuzat de favorizarea lui Vântu, numit de Morar în funcţie de conducere la Parchet

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, l-a delegat, începând de vineri, în funcţia de adjunct al şefului Secţiei Resurse Umane şi Dezvoltare pe procurorul Irinel Păun, reclamat la CSM pentru favorizarea lui Sorin Ovidiu Vîntu prin soluţiile date în cazul FNI.
Romania TV
14 feb. 2013, 15:55
Procuror acuzat de favorizarea lui Vântu, numit de Morar în funcţie de conducere la Parchet

Potrivit site-ului Ministerului Public, Daniel Morar l-a delegat într-o funcţie de conducere pe procurorul Irinel Păun, pe o perioadă de şase luni, respectiv până în 15 august 2013.

În 4 august 2011, Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ) arăta într-un comunicat de presă că parcursul dosarelor referitoare la Sorin Ovidiu Vîntu este similar, nefiind aprofundat rolul jucat de omul de afaceri, iar în unele situaţii aceiaşi procurori au dat în mod repetat soluţii de neurmărire faţă de acesta sau au separat fără temei faptele.

De asemenea, spunea sursa citată, pe parcursul efectuării cercetărilor au existat mai multe încălcări ale normelor de procedură şi au fost dispuse soluţii atipice pentru practica organelor judiciare, se arată în ordonanţa procurorului general al României prin care s-a dispus infirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele privindu-l pe Vîntu şi continuarea cercetărilor.

„Punctele de convergenţă ale dosarelor penale referitoare la Fondul Naţional de Investiţii, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont pot fi plasate pe următoarele paliere: activităţile ilicite au fost derulate prin intermediul societăţilor comerciale membre ale Grupului Gelsor (Gelsor SA, SOV INVEST SA, IMOBILIAR NETWORK SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deţinute şi administrate, prin persoane interpuse, de Vîntu; principalul beneficiar al sumelor de bani constituite în prejudicii aduse bugetului de stat/companiilor având capital de stat a fost Vîntu; succesiunea faptelor de natură infracţională cercetate în dosarele penale are o consistenţă internă puternică, redată atât prin congruenţa metodelor şi persoanelor avute în vedere, cât şi prin dependenţa faptelor de contextul creat prin diverse mijloace de Vîntu”, consemnează ordonanţa Parchetului ICCJ remisă agenţiei Mediafax, în urma unei solicitări privind accesul la informaţii.

Împrejurarea că faptele au fost cercetate în dosare separate a dus la ignorarea aspectelor temporale şi de cauzalitate ale acestora, precum şi a congruenţelor evidente între modalităţile de acţiune şi persoanele învinuite/inculpate, se arată în document.

Astfel, obiectul cercetărilor s-a limitat la palierul administrativ al Grupului Gelsor, fără o contextualizare a acţiunilor/inacţiunilor celor în cauză, ignorând cronologia faptelor şi beneficiarul final al fondurilor financiare obţinute în mod ilicit, prin fragmentarea succesivă a dosarelor şi neevidenţierea atribuţiilor decizionale exercitate în mod informal de Vîntu.

Expertizele realizate în cadrul dosarelor nu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani rezultate în urma săvârşirii faptelor în discuţie şi modul de direcţionare a acestora (plăţi externe, investiţii etc.), iar în pofida faptului că Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Banca Naţională a României au informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la operaţiuni suspecte de spălare de bani în care era implicat Sorin Ovidiu Vîntu, niciunul din obiectivele expertizelor nu a vizat analiza conturilor deţinute de acesta, societăţile comerciale controlate direct/indirect şi angajaţii reprezentativi ai Grupului GELSOR. De exemplu, expertiza realizată în cauza FNI are deficienţe majore, în condiţiile în care a fost efectuată în lipsa documentelor primare pe baza cărora au fost înregistrate operaţiunile în evidenţa contabilă a Fondului, din perioada 1995-octombrie 1999 şi registrelor contabile şi a balanţelor lunare de verificare prin care au fost sintetizate înregistrările efectuate în conturile contabile din perioada anterioară 1 ianuarie 1999.

Totodată, nu au fost analizate în contextul general al activităţii infracţionale, conturile bancare deţinute de Sorin Ovidiu Vîntu, în perioada de referinţă (1995-2002), şi cele peste 30 societăţi comerciale/asociaţii înfiinţate, preluate şi finanţate de acesta în aceeaşi perioadă, cu sume de bani provenite din fraudarea FNI şi BRS.

În cadrul cercetărilor nu au fost reliefate problemele sistemice speculate de Sorin Ovidiu Vîntu, respectiv modul de evaluare a acţiunilor necotate, disfuncţionalităţile controlului exercitat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ilegalitatea funcţionării Fondului Naţional de Investiţii şi condiţiile preluării de către AVAB a activelor bancare neperformante.

Mai mult, parcursul procesual al dosarelor este similar, elementul comun fiind neaprofundarea rolului jucat de Vîntu în tranzacţiile derulate. În unele situaţii, aceiaşi magistraţi au pronunţat în mod repetat soluţii de neurmărire faţă de Vîntu sau au dispus fără temei disjungerea cauzei cu privire la această persoană şi continuarea cercetărilor, în timp ce ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Astfel, Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie a infirmat soluţiile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS).

În urma neregulilor găsite, fostul procuror general al României, Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, în reclamaţia sa figurând şi procurorul Irinel Păun, cel care a instrumentat în 2000 dosarul FNI.

În octombrie 2010, Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de detenţie, a afirmat, la ieşirea din închisoare, că procurorul Irinel Păun „l-a albit” pe Sorin Ovidiu Vîntu.

„Vîntu n-a fost nici măcar inculpat, cum poate să fie condamnat şi obligat să plătească, iar oamenii să-şi primească banii, dacă el este curat ca lacrima?”, s-a întrebat Vlas.

Ea a continuat arătând că omul de afaceri a fost „albit” de un procuror. La insistenţele jurnaliştilor, aceasta l-a nominalizat pe procurorul Irinel Păun care, în opinia ei, ar fi cel care „l-a albit” pe Vîntu.

În replică, procurorul Irinel Păun a spus că nu comentează afirmaţiile Ioanei Maria Vlas, „o inculpată”, care a primit două condamnări din partea instanţei supreme, iar dacă judecătorii ar fi apreciat altfel, s-ar fi reflectat în hotărârile lor.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025 live online. Aici poți să vezi marele festival fără bilet
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vreme bizară în România. Urmează o perioadă critică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
Document oficial: noile măsuri de austeritate care vor intra în vigoare. Cum sunt afectați pensionarii și salariații și...
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Ursula von der Leyen, la un pas să fie demisă de un europarlamentar român. E votul final
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România