Morminte antice cu scarabei şi pisici mumificate din timpul faraonilor, descoperite în Egipt GALERIE FOTO

Descoperirea a avut loc "în jurul zonei care mărgineşte complexul funerar de la Ouserkaft în necropola (regală) din Saqqara", din fosta capitală antică a Vechiului Imperiu, a declarat ministrul Antichităţilor Khaled el-Enany.

12 nov. 2018, 11:35

Şapte morminte, dintre care patru datează de mai bine de 6.000 de ani, au fost descoperite în situl Saqqara, în apropiere de Cairo, o misiune arheologică egipteană care a scos la lumină scarabei şi pisici mumificate, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Situl de la Saqqara este o vastă necropolă din regiunea veche Memphis, unde se află nemumărate morminte şi primele piramide faraonice.

Citeşte şi S-a descoperit cum au fost construite piramidele din Egipt. Incredibilul sistem prin care au fost deplasate blocurile masive din piatră

Trei dintre mormintele descoperite „datează din epoca Noului Regat (a doua jumătate din cel de-al doilea mileniu înainte erei noastre) şi au fost folosite ca necropole pentru pisici”, a adăugat ministrul într-un comunicat.  Celelalte patru morminte datează din epoca Vechiului Regat (adică de acum 4.300 de ani înainte de Hristos), „dintre care cel mai important este cel al lui Khufu-Imhat, gardian al edificiilor care aparţineau palatului regal. El datează de la sfârşitul celei de-a V-a dinastii şi începutul celei de-a VI-a”, potrivit ministrului.

Citeşte şi Ce înseamnă când visezi pisici. Decodarea mesajelor ascunse în vis

Secretarul general al Consiliului suprem de antichităţi, Mostafa Waziri, a indicat că misiunea egipteană, care a lucrat în sit din aprilie, a scos la iveală primii scarabei mumificaţi descoperiţi vreodată în necropola din Memphis.

Doi mari scarabei mumificaţi au fost de asemenea descoperiţi în interiorul unui mormânt dreptunghiular, din calcar, a precizat el. O altă colecţie de scarabei mumificaţi au fost găsiţi într-un mormând în formă pătrată, in calcar, cu unul dintre ei vopsit în negru. S-au mai descoperit zeci de pisici mumificate, precum şi 100 de statui de pisici din lemn aurit şi o statuie din bronz dedicată zeiţei-pisici Bastet. A mai fost descoperită o colecţie de statui din lemn auriu reprezentând un leu, o vacă şi un şoim, potrivit lui Mostafa Waziri.


loading...