Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din Iaşi au fost vandalizate. Incredibil ce au putut scrie pe placa funerară

Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din Iaşi au fost vadalizate. Mai multe persoane au inscripţionat cu vopsea literele Z şi V pe pietrele funerare ale militarilor ruşi, care au murit în cele două războaie mondiale.

21 mart. 2022, 23:36

Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din Iaşi au fost vadalizate. Poliţiştii au deschis un dosar penal după ce mormintele militarilor ruşi au fost măzgălite cu vopsea.

Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din Iaşi au fost vadalizate

Incidentul s-a întâmplat în localitatea Moţca, judeţul Iaşi. Mormintele militarilor căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale au fost vandalizate, acestea fiind inscripţionate cu literele Z şi V.

Cele două litere se regăsesc şi pe tancurile cu care armata lui Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţului Iaşi, potrivit News.ro.

Citeşte şi Războiul din Ucraina se apropie de România. Clădiri rezidențiale din Odesa, bombardate de Rusia

Klaus Iohannis îl atacă pe Putin la Consiliul European. Preşedintele României a cerut sancţiuni mai dure pentru Rusia

Klaus Iohannis a participat, luni, la o reuniune de coordonare, în format videoconferinţă, organizată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în pregătirea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, din perioada 24-25 martie, la care va participa şi preşedintele SUA Joe Biden, informează Administraţia Prezidenţială.

În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a informat despre eforturile pe care ţara noastră continuă să le depună pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina, precum şi despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene şi al Statelor Membre.

Şeful statului a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidenţiind dificultăţile cu care se confruntă populaţia care a rămas în Ucraina şi accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului şi de a proteja civilii din Ucraina.

Preşedintele României s-a pronunţat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia.

Referitor la obiectivul asigurării securităţii energetice a Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat importanţa diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie, dar şi necesitatea dezvoltării interconectivităţii între statele membre, în contextul obiectivului major al Uniunii de reducere a dependenţei energetice de Federaţia Rusă.

„În ceea ce priveşte subiectul preţurilor ridicate la energie, Preşedintele României a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluţii convergente la nivel european, atrăgând atenţia asupra dificultăţilor generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale şi preţurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieţei. Preşedintele Klaus Iohannis a indicat că obiectivul imperativ este de a găsi soluţii eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetăţenii europeni şi competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producţia industrială şi locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică”, conchide Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi Ministerul rus de Externe: Rusia întrerupe negocierile privind tratatul de pace