Moş Nicolae aduce în ghetuţe 3000 de euro de la stat, dosarele se depun de luni, 5 decembrie

Guvernul va deconta cu 3.000 de euro (15.000 de lei) pe an procedurile de fertilizare in vitro, iar cererile în acest sens vor putea fi depuse online, începând cu data de 5 decembrie.

05 dec. 2022, 15:44
Moş Nicolae aduce în ghetuţe 3000 de euro de la stat, dosarele se depun de luni, 5 decembrie

Se dau 3.000 de euro gratis de la stat. Cererile se depun de azi, 5 decembrie. Conform anunţurilor oficiale, luni este prima zi în care se pot depune cererile de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro pentru a primi sprijinul de 15.000 de lei de la stat.

Începând de luni, 5 decembrie, se pot depune cererile pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro. Atât cuplurile, cât şi femeile singure cu vârsta între 20 si 45 de ani pot aplica pentru a primi aproximativ 3000 de euro pentru efectuarea acestei proceduri. Conform proiectului aprobat recent, pot fi decontate trei proceduri pe an. Sprijinul va fi acordat în două tranşe, sub forma de vouchere: o dată 5000 de lei, voucherul pentru medicamente, și a doua oară 10.000 de lei, voucherul pentru proceduri medicale.

Program fertilizare in vitro 2022. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de decontarea procedurilor DOCUMENT

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă că a pus în consultare regulamentul programul social de creştere a natalităţii. Astfel, cuplurile sau femeile singure cu vârsta între 20 şi 45 de ani pot afla care sunt paşii pe care trebuie să-i facă pentru a obţine ajutorul financiar de 15.000 de lei. Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranşe, sub forma unui voucher electronic – card, în valoare de 5.000 de lei şi a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei. Cardul poate fi folosit pentru achiziţia tratamentului indicat de specialistul în infertilitate, din farmaciile înscrise în program, iar voucherul va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate, în cazul femeilor care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă.

Guvernul va deconta cu 3.000 de euro (15.000 de lei) pe an procedurile de fertilizare in vitro, iar cererile în acest sens vor putea fi depuse online, începând cu data de 5 decembrie, a anunţat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, încă de zilele trecute când a fost semnat ordinul comun privind aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii”.

Ministrul Familiei a spus că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, în două tranşe: un voucher pentru tratament, în valoare de 5.000 de lei şi un voucher pentru embriotransfer, în valoare de 10.000 de lei.

„Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune online toate solicitările – pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie – la adresa de e-mail [email protected], iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aştepte foarte mult”, a spus Gabriela Firea. Aceasta a dat asigurări că programul va avea anul viitor „o finanţare suficientă”. „Le asigur pe toate doamnele care au temeri că se vor sfârşi banii că nu se întâmplă acest lucru şi ne-am luat cu toţii angajament în faţa dumneavoastră să realizăm proiectul pentru întreaga ţară, nu doar pentru Bucureşti, cât a fost acum doi ani”, a spus Gabriela Firea.

Dosarul va fi unul simplu şi trebuie să conţină: 

– o cerere tip;
– copii ale actelor de identitate;
– o declaraţie pe proprie răspundere;
– documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV;
– adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
– un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal. 

Solicitanţii vor depune online dosarul complet, când vom anunţa că primim dosarele, la adresa [email protected]. De asemenea, persoanele care nu pot trimite online documente, dosarele pot fi depuse fizic la sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

De asemenea, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a reamintit că, printr-o decizie din 2019, persoanelor care doresc să urmeze această procedură le-au fost acordate trei zile de concediu suplimentar plătit.

Gabriela Firea, despre programul pentru creşterea natalităţii: „Unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, sunt statistici îngrijorătoare. Din 5 decembrie se pot depune deja cererile”

”Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Până la finalul anului, avem fonduri pentru 2.500 de ajutoare, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Timp de zece zile, aşteptăm orice sugestie cu privire la regulamentul programului. În această perioada, tinerii îşi pot pregăti dosarele, dar să nu le trimită încă la minister. Vom anunţa din timp ziua în care deschidem depunerile documentelor pentru program.  Regulamentul programul a fost conceput cu un singur gând: să ajutăm cât mai mulţi tineri să-şi împlinească visul de a deveni părinţi şi să contribuim la creşterea natalităţii”, mai transmite ministrul Familiei.